Bélmikrobiom – a második agyunk

Segített valaha az intuíciója egy fontos döntés meghozatalában? Az angol nyelvben van egy kifejezés: “gut feeling”, ami szó szerint “bélérzést” jelent. Az új tanulmányok megerősítették ennek az angol metaforának a pontosságát, mivel azt bizonyítják, hogy a bél, vagyis a mikrobiom és az agy befolyásolhatja bizonyos döntéseinket, és akár hangulatunkat a nap során.

A “második agyunkat” enterális idegrendszernek nevezik pont az alapján, hogy a belekben található. Ez egy különálló idegrendszer, amely az agyhoz kapcsolódik, és információt ad az emésztőcső állapotáról. Ez az idegrendszer körülbelül 500 millió neuronból áll, hasonlóan az agyi idegsejtekhez, ami hasonló mennyiség, mint amit a gerincvelőnk tartalmaz.

Hogyan kommunikálnak az “agyak” egymással?

Ahhoz, hogy két irányítóközpont együtt tudjon működni, tájékoztatniuk kell egymást. A fejünkben lévő agy és a belek közötti információátvitel megbízhatóságát összesen három kommunikációs típus biztosítja:

  • Immunregulációs típus – minél erősebb az immunrendszerünk, annál jobban működik
  • Neuroendokrin típus – amely hormonálisan aktív sejtek hálózatát képviseli
  • Bolygóidegen keresztüli típus – a bolygóideg testünk leghosszabb idege, és összeköti az agyat a fontos szervekkel
Vagus nerve
Forrás: Canva

Az enterális idegrendszer és a bélmikrobiom:

A bélbaktériumok segítenek megemészteni az ételt. De ez még nem minden. Ezenkívül kommunikálnak az enterális idegrendszerrel, és információt cserélnek az agyunkkal a bolygóidegen keresztül. Ha a bélben megbomlott az egyensúly, az agy a bolygóidegnek köszönhetően értesül róla. Ez megmagyaráz néhány érzést, például a stresszes helyzetekben fellépő hányingert, vagy a pillangókat a gyomrunkban, ha szerelmesek vagyunk.

Mindannyian “híresek” vagyunk, mert baktériumaink minden nap beszélnek rólunk az agyunkkal. Ha jól figyelünk, megtudhatjuk mit mondanak rólunk. Ha úgy érzi, hogy a feje és a belei arról beszélnek, hogy valami nincs rendben, akkor itt az ideje, hogy elkezdjen tenni valamit a bélrendszer egyensúlyának helyreállításán.

Ne becsülje alá ezeket a “párbeszédeket”, mert ezzel növelheti az emésztőrendszeri, a központi idegrendszeri betegségek, illetve a szív- és érrendszeri és autoimmun betegségek kockázatát.

Az egészéges belek kulcsa:

A baktériumok sokfélesége fontos a belek és az emésztés megfelelő működéséhez. Minél többféle baktérium van a beleinkben, annál egészségesebbek lehetünk. Hogyan növelhetjük a jótékony baktériumok számát a beleinkben? A megoldás a változatos, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint prebiotikumokban és probiotikumokban gazdag étrend.

Az utóbbiból rengeteg található a piacon, és a megfelelő választáshoz több szempontot is figyelembe kell venni. Az a legfontosabb szempont az, hogy mennyi baktérium van egy-egy adagban, hogy a baktériumok élőek vagy kapszula formában vannak-e (liofilizálva), illetve képesek-e megfelelő időben, a megfelelő helyen hatni. Ügyeljen a különféle élelmiszer intoleranciákra is, mint pl. a glutén, a laktóz intolerancia stb.

A Symprove élő baktériumai sokféle jótékony baktériumot tartalmaznak, amelyek segítenek abban, hogy jól érezzük magunkat belül és kívül is. A Symprove napi 70 ml-es reggeli adagja biztosítja a baktériumok szükséges és változatos összetételét és az ehhez kapcsolódó előnyöket – jobb emésztést, erősebb immunrendszert, egészségesebb bőrt vagy jobb hangulatot eredményezhet. Egy kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a hangulatunk a táplálkozásunktól függ.

Bélmikrobiom – a második agyunk

A Symprove probiotikumok egy adagja több milliónyi élő és aktív baktériumot tartalmaz

A Symprove minden adagja körülbelül 200 millió élő baktériumot tartalmaz, amelyek a belek elérése után azonnal hatnak. A Symprove víz alapú formátumának köszönhetően, a baktériumok nagyon gyorsan átjutnak a gyomron, és elkerülik a gyomorsav pusztító hatását. A Symprove nem tartalmaz laktózt, a gluténtartalma pedig a 20 ppm-es határ alatt van, tehát gluténmentes.

Könnyítse meg mindkét “agy” munkáját, és vigyázzon bélflórája egészségére. A bélmikrobióta odafigyelésével bizonyos mértékig megelőzhető az emésztőrendszert, a központi idegrendszert, de más létfontosságú szerveket, rendszereket érintő súlyosabb betegségek előfordulása is. Az étrend megfelelő összetétele és a minőségi táplálékkiegészítők nemcsak az jó egészséget, hanem “rajongók” milliárdjait is biztosítják jótékony baktériumok formájában.

Források:

Richard Mackovič
+ posts

A brünni Masaryk Egyetem Orvostudományi Karán szerzett diplomát

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo