A magyar lakosság csaknem negyede szenved az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható rendellenességek valamelyikétől, ezzel az ország világelső a korábban alkoholbetegségnek hívott jelenségben. Ez önmagában is problémás, ám nem elhanyagolható aspektus, hogy az alkoholfogyasztás a teljes emésztőrendszerre káros hatással van, mutat rá egy friss kutatás. Az emésztőrendszer egészsége pedig minden szervrendszerre, és a mentális egészségre kihatással van. Vajon egy pohár bor már elindítja a láncreakciót?
Világelsők az alkoholbetegségben
A nagyivónak gondolt szláv népeket is maga mögé utasítja Magyarország a World Population Review 2025-ös felmérése szerint. Ugyan nem mi iszunk a legtöbbet egy főre vetítve, de vezetjük a top 10-es listát azon országok közt, ahol a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok (korábbi terminológia szerint az alkoholizmus vagy alkoholbetegség) aránya. A teljes lakosság 21,2 százaléka küzd ilyen problémákkal.
A mértékletes alkoholfogyasztás sem egészséges
Bár a legtöbb alkoholt fogyasztók élbolyában vagyunk, mégsem a magyarok isszák a legtöbb szeszt. Hogy lehet, hogy az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható rendellenességek minket súlytanak leginkább?
Egy 100 tanulmányt vizsgáló elemzés szerint megdőlni látszik az a feltevés, hogy néhány korsó sör, egy szíverősítő vagy egy kis vasbor egészségmegőrző hatással bír. Ilyen ürüggyel könnyebben nyúl az ember alkohol után, ám a közel 5 millió résztvevőt átvizsgáló metaanalízis szerint nincs összefüggés az egészség javulása és az alkoholfogyasztás közt.
Emellett azt is feltárta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás (nőknél napi 2 cent, férfiaknál napi 3-4 cent) növeli a halálozás kockázatát.
Megtörik a trend - a fiatal generációk alig isznak
Éves átlagban elég rosszul áll a szénánk, ugyanakkor van remény. A fiatalabb generációk körében csökkent a szilveszteri alkoholfogyasztási kedv. Az Eurostat legfrissebb elérhető adatai szerint, amíg a 2000-es évek elején a fiatalok 38%-a fogyasztott újévkor alkoholt, addig az alfa és Z generáció képviselőinek 22%-a mondja ezt el magáról, és az egészségedukációt jelölték meg ennek elsődleges okaként. Úgy fest, a fiatalok körében ez trenddé válik, mert az elmúlt években több alkoholmárka realizált szemmel látható (esetenként akár 30%-os) nyereség növekedést az alkoholmentes italai értékesítésében.

Az alkohol hatása az emésztőrendszerre
Az alkoholfogyasztás az érzelmi kapcsolódással erőteljesen összemosódik társadalmunkban, ezért nehéz teljesen nullára redukálni. A mentális és kognitív képességek azonban javulnak az alkoholfogyasztás csökkentésével, és nem mellesleg a fizikai test is sokkal egészségesebb lesz - hiszen az alkoholizálás 200-nál több betegség fő kockázati tényezője. Egy friss tanulmány például összeszedte, csak az emésztőrendszer milyen károkat szenved a nagyivástól.
Az alkohollal összefüggésbe hozható halálesetek több mint felét emésztőrendszeri betegségek okozzák világszerte.
Az alkohol különböző szájgyulladásokat okozhat, fogágybetegségekhez és a szájüreg mikrobiomjának felborulásához vezethet a túlzott itókázás. Ha erre nem figyel oda az ember, komoly immunproblémái lehetnek, emellett a szervezet különböző pontjain kialakulhatnak gyulladások.
A legközismertebb egészségügyi állapotok az alkoholt lebontó májjal kapcsolatosak. A metabolizmus során egy acetilaldehid nevű mérgező és erősen rákkeltő vegyület keletkezik, amely súlyosan károsítja a májat, a vékony- és vastagbelet. Érdekesség, hogy a tanulmány szerint a nők sokkal érzékenyebbek az alkohol okozta májkárosodásra.
A gyomor-bélrendszeri szakaszban visszafordítható és irreverzibilis károkat okoz a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Kialakulhat nyelőcsőgyulladás, gyomorhurut, fekély, reflux de akár gyomor- vagy nyelőcsőrák is, különösen, ha az alkoholfogyasztás mellett valaki dohányzik.
A túlzásba vitt ivászat az áteresztő bél szindróma kialakulásának kockázatát növeli, ami tápanyagfelszívódási zavarokat okozhat. Indulhat kellemetlen, ám állandósuló puffadással, de akár más szervrendszerek megbetegedéseihez is vezethet.
Forrás: Canva.com
A hasnyálmirigy szintén az alkoholizmusnak kitett szerv. Az akut pancreatitis és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a hasnyálmirigyrák gyakori az alkoholbetegek körében.
A rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók sajnos epebántalmak küzdhetnek. A tanulmány leszögezi, hogy az alkohol megváltoztathatja az epe összetételét, hozzájárulva az epekövek kialakulásához, a krónikus alkoholfogyasztás pedig epehólyag-gyulladáshoz vezethet.
Nem csak a korábban említett száj-mikrobiom sérül, ha alkoholt iszunk. Akár egy alkalmankénti sörözés is megváltoztatja a bél mikrobiom egyensúlyát és akár összetételét, ehhez már nagyivónak sem kell lenni. Az alkoholizálást követően a bélben mérgező anyagok keletkezhetnek, amikor a mikrobiom próbálja lebontani az alkohol egyes összetevőit.
Az emésztőrendszer kényes egyensúlyt tart fenn, az alkoholfogyasztás pedig nem kicsit károsítja ezt. Ha az egyik szakaszán sérül az adott szerv (akár a szájüreg mikrobiomja, akár az epe vagy a bélnyálkahártya), egy másik ponton is megborul vagy összeomlik a rend. A kutatók szerint a legjobb, ha egyáltalán nem iszunk alkoholt, hiszen a szociális vonatkozásán kívül haszna nincs. Ha azonban mégis fogyasztunk némi bort, sört, esetleg égetett szeszt, nagy hangsúlyt fektessünk a mikrobiom támogatására.
Így támogassuk az emésztőrendszert, ha borozunk
Más téren is érdemes megtámogatni az emésztőrendszert, amire nem biztos, hogy eddig gondoltunk.
- Dietetikus - egy szakképzett dietetikus segít megállapítani, a mi szervezetünk mennyi alkohollal bír el anélkül, hogy komolyabban felborulna a homeosztázis; vagy ha felborult, mit tudunk tenni.
- Mozgás - minden nap érdemes átmozgatni a testet, ami a bélrendszert szintén üdíti, emellett jótékony hatással van a mentális egészségre, aminek hanyatlása összefüggésbe hozható az addikciókkal.
- Pszichológus - nem csak akkor érdemes mentálhigiénés szakember segítségét kérni, amikor nagy a baj, vagy ha függőséggel küzdünk. Hihetetlen terheket képes ledobni az ember a saját válláról egy-egy ülés után, és a jó szakember segít, hogy ne elsősorban az alkoholhoz vagy hasonló addiktív szerekhez nyúljunk, hanem megoldjuk a kiváltó okot.
- Mikrobiom támogatása - ha ezt nem kötelességtudatból tesszük, sokkal élvezetesebb! Például ha áthívjuk a barátokat, és ivás helyett egy jót eszünk mikrobiomot támogató falatokból, az alkohol szociális értékét kiválthatjuk rossz érzés nélkül. Ha pedig mindenképp előkerül egy születésnapi palack, ne szorongjunk az elfogyasztásán - egészítsük ki megfelelő táplálkozással az estét - és ügyeljünk legalább a mértékre.
Felhasznált irodalom
- https://worldpopulationreview.com/country-rankings/alcoholism-by-country
- https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2802963
- https://abcnews.go.com/GMA/Wellness/new-research-shows-moderate-drinking-good-health/story?id=98317473
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Alcohol_consumption_statistics
- https://g7.hu/vallalat/20241231/egyre-tobb-fiatal-koccint-alkoholmentes-itallal-szilveszterkor/
- https://www.news-medical.net/news/20250312/Impact-of-excessive-alcohol-consumption-on-digestive-health.aspx
-
https://www.mdanderson.org/cancerwise/how-does-alcohol-affect-the-microbiome.h00-159696756.html