A laktáz minden emlősnél jelen van, és mennyisége és aktivitása érthető módon a laktáció alatt a legmagasabb, amikor a tej a fő táplálékforrás. A korunk előrehaladtával a laktáz aktivitása csökken, és a tejcukor megemésztésének képessége teljesen elveszhet. Az afrikai vagy ázsiai populációkban a laktázaktivitás elvesztése meglehetősen gyakori, a felnőtt lakosság akár 95%-a nem képes megemészteni a tejcukrot, ezért a tejtermékek ezeken a területeken nem túl népszerűek. Európában vagy Észak-Amerikában azonban épp ellenkező a helyzet, az emberek kevesebb mint 10%-a laktózérzékeny, és a tejtermékek piaca rendkívül változatos. Tehát ami Afrikában vagy Ázsiában teljesen természetes dolog, az nálunk problémának számít, amit laktózintoleranciának nevezünk.
A laktózérzékenység három típusa
Veleszületett – nagyon ritka forma, amely már az újszülött első tejfogyasztásakor jelentkezik, az érintett egész életében nem képes a laktózt megemészteni.
Elsődleges késleltetett – a leggyakoribb típus, a laktóz emésztési képessége az életkor előrehaladtával csökken.
Másodlagos – a vékonybél laktázt termelő sejtjeinek károsodása okozza. Ilyen károsodás előfordulhat például lisztérzékenységnél, Crohn-betegségnél vagy gasztroenteritisznél.
Hogyan jelentkezik a laktózérzékenység?
Az emésztetlen laktóz különböző problémákat okozhat a belekben. Ezek általában fél órával a tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek, és intenzitásuk az elfogyasztott mennyiségtől függ.
A laktóz a bélben az elektrolitokat és a vizet ozmotikusan magához vonzza, ami hasmenésben nyilvánulhat meg. A vastagbélben baktériumok erjesztik, fokozva a gázok termelődését, amelyek kellemetlen puffadást, hasi fájdalmat és flatulenciát („szeleket“) okoznak. Hányinger és hányás is előfordulhat.
A laktózintoleranciát gyakran összekeverik a tejallergiával, pontosabban a tejfehérjékre való allergiával. A tejfehérje-allergia azonban az emésztési panaszokon kívül gyakran bőrreakciókban (csalánkiütés, ekcéma, duzzanat), légzési nehézségekben, súlyos esetben pedig anafilaxiás reakcióban nyilvánul meg. Diagnosztikailag könnyen megkülönböztethető, mivel az allergia fennállása esetén a vérben megemelkedik a specifikus ellenanyagok szintje.
Diagnosztika
A laktózintolerancia diagnosztizálható a tejtermékek fogyasztását követő klinikai tünetek vagy különböző vizsgálatok alapján.
Laktózintolerancia-teszt
Ennél a vizsgálatnál a páciensnek 50 g laktózt tartalmazó oldatot kell innia, majd két órán keresztül különböző időpontokban vérmintát vesznek tőle, hogy meghatározzák a glükózszintet. Mivel a laktózt a laktáz galaktózra és glükózra bontja, a vércukorszintnek emelkednie kell. Ha nem emelkedik, akkor a laktáz aktivitása alacsony.
Hidrogén kilégzési teszt
Ez egy kevésbé invazív vizsgálat, a beteg először szintén laktózoldatot iszik, majd különböző időpontokban mérik a kilélegzett levegő hidrogénkoncentrációját. A hidrogént a bélbaktériumok termelik fokozott mértékben az emésztetlen laktózból.
A laktózérzékenység kezelése
A laktózérzékenység tüneteinek megszüntetésének legjobb módja a tejtermékek fogyasztásának korlátozása, egyeseknél csak részben, másoknál teljesen. Ilyenkor azonban ügyelni kell arra, hogy biztosítsuk az elegendő kalcium bevitelét más élelmiszerekből. Jó források például a brokkoli, a spenót, a narancs vagy akár a szójatej.
Egy másik lehetőség az enzimterápia. A piacon kaphatók különböző laktáz-szerű enzimek, amelyeket például bizonyos gombákból nyernek. Ezeket mindig a tejtermékek fogyasztása előtt kell szedni.
Probiotikumok
Számos tanulmány kimutatta, hogy a laktózérzékeny betegek jobban tolerálják például a joghurtot, mint a tejet. Ez annak köszönhető, hogy egyes joghurtokban baktériumok vannak jelen, különösen a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségek baktériumai. Ezek a baktériumok a tejet és a laktózt kedvelik, amelyet enzimeikkel fel tudnak dolgozni. E baktériumok bizonyos törzsei tehát képesek részben javítani a laktóz emésztését, az emésztőrendszerünkben való megtelepedésük után.
15 olyan vizsgálat szisztematikus elemzése, amelyben ilyen baktériumokat adtak különböző formában laktózérzékeny betegeknek, pozitívan értékelte alkalmazásukat. Bizonyos baktériumok fogyasztása – akár joghurtban, akár egy adott készítményben – a laktózintolerancia általános tüneteinek javulásával járt együtt. Az ilyen potenciális kezelések magas tolerálhatósága és biztonságossága szintén pozitív tényező.
Link a tanulmányhoz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29425071