Laktobacilusok a Symprove-ban: Hogyan válasszuk ki a megfelelő probiotikumot és melyik baktériumtörzsek jótékony hatásúak?

A megfelelő probiotikumok kiválasztásakor fontos feltenni magunknak a megfelelő kérdéseket: Milyen formában vannak jelen, milyen törzseket tartalmaznak, melyik márkára érdemes összpontosítani? Fontos megjegyezni, hogy minden szervezet különböző és ami másokon segít, az nem biztos, hogy megfelel Önnek is, és fordítva. Általában azonban a jó minőségű probiotikumoknak olyan probiotikus törzseket kell tartalmazniuk, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az emésztésre és a szervezetre, mint pl. a laktobacillusok. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáltuk a Symprove-ban taláható baktériumtörzseket.

Lactobacillus acidophilus

A Lactobacillus acidophilus egy olyan lactobacillus, amely leggyakrabban bélprobiotikumként fordul elő, és képes jótékony hatást kifejteni a gyomor-bél traktus (GIT) mikrobiotájára. Metchnikoff az 1906-os The Prolongation of Life: Optimistic Studies című publikációja a bolgár joghurtokban található tejsavbacilusszal foglalkozik, mint a bélrothadás és az öregedés megelőzéséért felelős hatóanyaggal. Később kiderült, hogy a Metchnikoff-féle bolgár törzs nem élte túl a traktuson való áthaladást, ami a L. acidophilus pótlásához vezetett.

Azóta felfedezték, hogy különböző lactobacillusok lakják az emésztőrendszer, a száj és a hüvely mikrobiótáját, és mindegyik más-más előnyt válthat ki a normál mikroflóra összetevőjeként. Ezek közül a legelterjedtebb a homofermentatív laktobacillusok hat faja, amelyek ma L. Acidophilic komplexként ismert csoportot alkotnak.

Lactobacillus rhamnosus

Ez a lactobacillus a bél mikroflóra jó állapotát támogató baktériumok közé tartozik. E faj egyes törzsei a probiotikumok közé tartoznak, amelyek pozitívan módosítják a bélflórát, megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását, segítik a hasmenés kezelését, megelőzésként szolgálnak külföldi utazások előtt, vagy segítenek a bélflóra állapotának javításában, az antibiotikumos kezelés után. Összességében javítják az immunitást.

A Lactobacillus rhamnosus baktériumokat néha joghurt és tejtermékek, például pasztőrözött és fermentált tej vagy sajt előállítására használják. Ez a baktérium ellenáll a gyomorsavak és az epe hatásának az emésztőrendszerben.

Laktobacilusok a Symprove-ban: Hogyan válasszuk ki a megfelelő probiotikumot és melyik baktériumtörzsek jótékony hatásúak?
Forrás: Unsplash.com

Lactobacillus plantarum

A Lactobacillus plantarum DR7 laktobacillusok élettani funkcióit állatokon és embereken tanulmányozták, és kimutatták, hogy a törzsek egészségjavító hatást fejtenek ki a bélre, az agyra és az immunrendszerre, amelyek a testrendszerben kapcsolódnak egymáshoz, hogy jó egészségügyi állapotot hozzanak létre.

Az élelmiszeriparban széles körben alkalmazható elsődleges terményként és tartósítószerként. Az utóbbi időben megnövekedett a probiotikus kiegészítőkben és a tejtermékek erjesztésében való felhasználása, valamint az erjesztett borok, húskészítmények és zöldségek előállításánál is.

A Lactobacillus plantarum hasznos a hasmenés kezelésében, emellett segít csökkenteni az összkoleszterin és az LDL koleszterin koncentrációját a vérben. Irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeknél segít csökkenteni az olyan tüneteket, mint a fájdalom és a puffadás. Antibiotikumos kezelés során az enyhébb gyomor-bélrendszeri tünetek megelőzésére is képes. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy stimulálja a specifikus immunrendszert a veleszületett humán immundeficiencia vírusban (HIV) szenvedő gyermekeknél.

Enterococcus faecium

Az Enterococcus faecium, vagyis az E. faecium egy probiotikus törzs, amely több vizsgálat eredménye szerint javíthatja az emésztőrendszer működését és erősítheti az immunrendszert. Általában jelen van az állatok és az emberek bélrendszerében, és évek óta probiotikus kiegészítőként használják. Az E. faecium antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így hatékony a bakteriális fertőzések kezelésében. Előnyösnek bizonyult a hasmenés és a bélgyulladás előfordulásának és súlyosságának csökkentésében is.

Kóroki szerepet játszhat a súlyos húgyúti fertőzéseknék, sebeknél, bakterémiánál és endocarditisnél (szívbélhártya-gyulladásnál). Bár a legtöbb fertőzés az endogén mikroflórából származik, ennek ellenére emberről emberre, vagy szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása révén is terjedhet.

Laktobacilusok a Symprove-ban: Hogyan válasszuk ki a megfelelő probiotikumot és melyik baktériumtörzsek jótékony hatásúak?

10 milliárd élő és hasznos baktérium egy adagban

Kovacikova
+ posts

Tanulmányait Csehországban a Károly Egyetem Orvosi Karán ápoló szakon és gyógyszerész-asszisztens szakon végezte. Dolgozott gyógyszertárban, egy online gyógyszertárban és klinikai tanulmányok koordinátoraként a SAS Biomedical Centerben. Testben-lélekben egészségügyi dolgozó, szeret másokon segíteni, az ilyen típusú munka feltölti őt. Szereti a természetet, a táncot és a családját.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo