Gyermekek és immunrendszer: Hogyan támogassuk gyermekeink védekezőképességét?

Az immunrendszer mondhatni a szervezetünk őrzője. Feladata, hogy megkülönböztesse, mi ártalmatlan a szervezetre, és mi káros. Megvéd minket a körülöttünk lévő külső hatásoktól és a belső hatásoktól is, amelyek negatívan befolyásolhatják szervezetünket. Ez ugyanúgy igaz a gyermekekre, mint a felnőttekre. A gyermekek immunitásának azonban megvannak a maga sajátosságai, amelyeket ebben a cikkben foglalunk össze. Hogyan tehetjük ellenállóbbá immunitásukat és védekezőképességüket?

Az immunitásnak “intelligensnek” kell lennie, és fel kell ismernie a különböző anyagokat

Az immunrendszer feladata, hogy felismerje a lehetséges veszélyt, időben reagáljon rá, és egymást követő lépésekben megszabaduljon tőle. Fel kell tudnia ismerni a szervezet saját anyagait is, amelyek ellen nem szabad immunreakciót indítania. Elég intelligensnek kell lennie ahhoz, hogy válaszreakciója ésszerű és kellően hosszú legyen. Nem lehet elégtelen vagy túlzott.

Számos más funkcióval rendelkezik, beleértve a memóriát is. Képzeljünk el egy merevlemezt a számítógépben. Ez a lemez emlékszik arra, hogy milyen információkkal találkozott és mit mentettek el rajta. Az immunrendszerünk is hasonlóan működik. Emlékszik a káros anyagokra, amellyel már találkozott, és gyorsabban, céltudatosabban tud reagálni rá, és képes teljesen blokkolni a hatását.

Gyakorlatban a kanyarón és a bárányhimlőn mutatom be – vigyázzon, nem ugyanaz. A bárányhimlő a Varicella-Zoster vírus által okozott gyakori betegség. Fő tünetei a fájdalmas, viszkető kiütések megjelenése a gyermek testén. Ha a gyermek legyőzi ezt a betegséget, az immunrendszere reagált rá, majd megszabadult tőle, de emlékezni fog rá. A gyermek fertőző beteggel való további érintkezése során a betegség nem lép fel, mert immunrendszere életre szóló immunitást épített ki.

Vírusové ochorenie
Forrás: Canva.com

Hasonló elven működik a védőoltás utáni immunitás is, amikor az immunrendszert előzetesen immunizálják, hogy megelőzzék például az említett Morbilli vírus okozta súlyos szövődményeket – vagyis a kanyarót.

Az immunrendszer egy hatalmas komplexum az egész emberi szervezetben. Ez nem egy meghatározott szerv, mint például a szem vagy a belek, hanem minden olyan helyre odafigyel, amelyen keresztül a fertőzés bejuthat a szervezetünkbe. Cseppfertőzés útján terjed például pl. a tüsszögés, köhögés vagy piszkos kezeken keresztül is bejuthatnak káros baktériumok a szervezetbe. Az immunrendszernek mindig a megfelelő mennyiségben és időben kell a megfelelő helyen lennie.

Miért betegszenek meg a gyermekek gyakrabban, mint a felnőttek?

A válasz egyszerű, méghozzá az, hogy az immunrendszerük nem fejlett ki teljesen. Már a terhesség alatt elkezd épülni, és az első antitestek, amelyekkel felveszik a harcot pontosan az anyától származó antitestek. Ez a folyamat a szoptatás alatt is folytatódik. Fokozatosan a gyerekek elkezdik kialakítani saját immunrendszerük összetevőit.

A gyerekek bölcsődében vagy óvodában vannak, ahol közös játékokkal játszanak és szoros kapcsolatban vannak a többi gyerekkel. Zárt terekben szinte lehetetlen elkerülni a fertőzés terjedését. A legtöbb gyermek légúti, emésztőrendszeri, bőr- és húgyúti fertőzéseket képes “elkapni” játszótársaitól.

Choré dieťa
Forrás: Canva.com

A szülőket talán leggyakrabban olyan tünetek zavarják, mint a hőemelkedés, hidegrázós, gyenge, fáradt, fájásokat érző orrfolyásos gyermek, aki tüsszög, köhög, rekedt stb. A legtöbb légúti fertőzést vírusfertőzés okozza.

A második leggyakoribb tünet a láz, hányás, híg hasmenés, étvágytalanság vagy hasi fájdalom. Ezek az emésztőrendszer fertőzéseire jellemző tünetek, amelyeket gyermekeknél szintén gyakran vírus okoz.

Természetesen minden esetben másfajta kórokozóról van szó. Mindig konzultáljon gyermekorvosával a gyermeke egészségi állapotáról. Azonban vannak olyan tippek is, amelyek nemcsak a gyermek immunrendszerét támogatják hatékonyan.

Hogyan támogassuk a gyermekek immunrendszerét?

Vitaminok

A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin szervezetünk támogatásához. Antioxidánsként hat, növeli a fertőzésekkel, különösen a vírusokkal szembeni ellenálló képességet, amelyek a legtöbb gyermekbetegség kiváltói, és a legújabb vizsgálatok szerint mikrobiomunkra is jótékony hatással van. A gyümölcsök és zöldségek egészéges C-vitamin források, amelyeket a gyerekek étkezési szokásaiból sem szabad elfelejtenünk.

A D-vitamin beindítója lehet az immunrendszer megfelelő működésének. Tanulmányok kimutatták, hogy csökkenti a vírusfertőzések valószínűségét. Legjobb forrása a kellő mennyiségű napon töltött idő, pótlása természetesen a téli hónapokban szükséges.

Az A- és E-vitamin kiváló antioxidánsok, és korlátozzák a reaktív molekulák aktivitását képződésükben vagy hatásukban. Mint mindenben, a vitaminokkal sem szabad túlzásba vinni, mert a túlzott mennyiség is káros lehet az egészségre.

A cink is a fontos nyomelemek közé tartozik. Természetes forrásai közé tartoznak a belsőségek, tejtermékek és a tojássárgája. Jótékony funkciói közé tartozik az NK-sejtek stimulálása, amelyek szervezetünkben az ún. “káros anyagok természetes gyilkosai”.

Probiotikumok és prebiotikumok

A belekben található a legtöbb immunsejt. Számos tanulmány kimutatta a probiotikumok pozitív hatását a légúti és az emésztőrendszer fertőzéseinek megelőzésében. A Lactobacillus rhamnosus baktériumtörzs, amely egyedülálló élő formában a Symprove probiotikumokban is megtalálható, mindkét leggyakrabban érintett rendszer esetében a leghatékonyabb megelőzésnek bizonyult.

Symprove probiotiká

A Symprove támogatja az egész család immunitását

Bíbor kasvirág (echinacea)

Az echinacea egy gyógynövény, amelyet az ajánlások szerint akut fertőzések esetén kell használni, ugyanis ilyenkor pozitív hatással van az immunrendszerre. Megelőző hatását egyelőre nem bizonyították elegendő mennyiségben.

Néhány hasznos tanács

  • Az elején említettük, hogy az immunrendszer az egész szervezetünkben megtalálható, így, ha a szervezet egészében megfelelően működik, akkor az immunrendszerünk is a lehető legjobban fog működni.
  • A lelki jólét gondozásával (a stressz hatások csökkentésével) is támogathatjuk az immunrendszert, ne feledkezzünk meg az elegendő folyadékbevitelről, a kiegyensúlyozott, változatos étrendről és a szabadtéri mozgásról.
  • A gyermek akut és hosszan tartó betegsége esetén forduljon a kezelőorvosához.

Források:

Autorka blogov, študentka všeobecného lekárstva Nela Macková
Nela Macková
+ posts

A Comenius Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanul. Önkéntes, az Axon-med oktatóprogram számára írt cikkeket az orvosi karok hallgatóival és külföldi hallgatókkal együttműködve, valamint az egészségügy és a sport területén dolgozott. Orvosi gyakorlatát különböző intézményekben végezte, a szakmai gyakorlat és a tanulmányok egy részét külföldön végezte. Több éve az immunológiai és gasztroenterológiai ambulancia betege is, így igyekszik minél egyszerűbben, mindenki számára érthetően átadni a szakmai információkat, valamint megmutatni, hogy még a tabutémák is a mindennapok részei.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo