Mikrobiom és immunitás: az immunrendszer 70%-a a bélben található

Egy walesi közmondás szerint: “Minden nap egy alma az orvost távol tartja”. Ha a walesi néphagyományok a 21. században keletkeztek volna, ez a közmondás másképp hangzana: “Minél többféle baktérium van a belekben, annál kevesebb orvossal találkozol életedben”. Az immunrendszert befolyásoló ismert tényezők mellett, mint például az életmód, a táplálkozás, a stresszterhelés vagy a genetikai adottságok, a bélmikrobiom is nagymértékben befolyásolja az immunitást.

Mikrobiom, immunitás, egyensúly és emésztés

A teljes emésztőrendszer hossza egy átlagos egészséges embernél körülbelül 9 méter, a bélfelület pedig körülbelül 30 négyzetméter. A két négyzetmétert kitevő bőrfelülethez képest a bélfelület többszörösen nagyobb. Ennek az aránytalanságnak a kompenzálására a bélnyálkahártyán található az összes immunsejt akár 70%-a is. Naponta több százezer baktérium jut be a beleinkbe. A baktériumokon kívül vírusokat, penészgombákat és más káros anyagokat is a szervezetünkbe juttatunk étkezésnél, a vízzel és a levegővel.

A mikrobiom és az immunrendszer kommunikál egymással, és fenntartja az egyensúlyt a szervezetünkben. Az immunrendszer sejtjei felismerik a bélmikrobiomunk természetes részét képező baktériumokat, és nem támadják meg ezeket a “jó” baktériumokat. Ha az immunsejtek felismernek egy “idegent”, amelyet kórokozónak ítélnek, gyulladásos választ váltanak ki, hogy megpróbálják semmisíteni azt. A “jó” baktériumaink elszaporodnak a bélben, és benépesítik a bélnyálkahártya minden szabad területét, így az élelmiszerekkel és folyadékokkal bevitt potenciális kórokozók nem tudnak megtelepedni a bélnyálkahártyán, és nem tudnak fertőző betegséget okozni.

Mikrobiom és immunitás: az immunrendszer 70%-a a bélben található
Forrás: Canva.com

A mikrobiom és az immunrendszer egyensúlyának megbomlása gyulladásos vagy autoimmun betegségek formájában jelenthet egészségügyi kockázatot. Az immunrendszer és a mikrobiom közötti egyensúlyt felboríthatja például az antibiotikumok túlzott használata, az étrend megváltozása, a stressz és bizonyos betegségek.

A Symprove rendszeres használata helyreállítja ezt az egyensúlyt, több mint 10 milliárd hasznos baktériumot juttatva a bélrendszerbe egyetlen adagban. Ráadásul ezek a baktériumok vízalapúak, így áthaladnak az emésztőrendszeren, és közvetlenül a bélbe jutnak, ahol szükség van rájuk.

Van a baktériumoknak saját immunrendszerük?

A baktériumokat is, akárcsak az embereket, megtámadhatják a vírusok. Kolóniákban élnek, amelyekben kommunikálnak egymással, így a fertőzött baktériumok figyelmeztethetik a többi baktériumot, hogy milyen „fegyvereket” használ a vírus. Többszöri támadás esetén ezek a baktériumok felismerik azt a mechanizmust, amellyel a vírus megpróbálja őket hatástalanítani, és ellenállóbbá válnak. A baktériumok így “memóriát” alakítanak ki, amelyet genetikai információ formájában továbbadnak a következő baktériumgenerációnak. Ilyen baktériumokra van szükség a beleinkben.

Képes felvenni a harcot a bélmikrobiom a vírusokkal?

Az immunsejtek által termelt antitestek nagyrészt a vírusok elleni küzdelemben vesznek részt. Az, hogy egy vírusnak, például az influenzavírusnak, milyen lefolyása lesz a szervezetünkben, attól függ, hogy az immunrendszerünk milyen gyorsan reagál erre a fertőző ágensre. A bélmikrobiom együttműködik az immunsejtekkel, amelyek ezeket az antitesteket termelik. Minél nagyobb a bélmikrobiom változatossága és a “jó” baktériumok aránya, annál több ellenanyagot termelnek az immunsejtek a kórokozók ellen. Ennek eredményeképpen szervezetünk gyorsabban reagál az influenzavírus-fertőzésre, gyorsabban felépülünk, és csökken az ágyban töltött idő is.

Mikrobiom és immunitás: az immunrendszer 70%-a a bélben található

Erősítse meg védekezőképességét a Symprove rendszeres használatával.

Hogyan támogathatjuk immunitásunkat?

Az immunrendszer és a bélmikrobiom kommunikál egymással, és részt vesznek a szervezetünk egyensúlyának fenntartásában. A jelenleg zajló vírusjárvány kapcsán a bélmikrobiom összetétele jelentősen csökkentheti a szervezetünkben fellépő gyulladásos megbetegedéseket, és támogathatja az immunrendszer működését a vírusos betegségek leküzdésében. Ezért célszerű napi szinten támogatni a Symprove táplálékkiegészítővel, amely jótékony hatással van az emésztőrendszerre és pótolja a benne lévő hasznos baktériumokat.

Az immunrendszer kompetenciája ellenére a fertőzés forrásától való védekezés továbbra is fontos, egészségünket támogató tényező. Minél kevésbé tesszük ki magunkat a beteg emberekkel való érintkezésnek, annál kevesebb munkát kell végeznie immunrendszerünknek, hogy fenntartsa szervezetünk egyensúlyát.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814118/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266855/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5179492/
https://www.pnas.org/content/108/13/5354
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks?gclid=Cj0KCQjwit_8BRCoARIsAIx3Rj5lDyAnoyHOk5Mr_zx07iHK6jCfF1i7crW1-1LEzIo0uuyNtA9CKzwaAp6sEALw_wcB
Richard Mackovič
+ posts

A brünni Masaryk Egyetem Orvostudományi Karán szerzett diplomát

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo