Lisztérzékenységben szenved? A probiotikumok segíthetnek a bélrendszerén

Coeliakia vagy élethosszig tartó gluténérzékenység Magyarországon körülbelül 60 000 embert érint. Csak egyharmaduk próbálja kezelni a betegséget, vagy legalább elnyomni a tüneteket. A cikkből megtudhatja, hogy a diétán kívül mit tehet azért, hogy a bélműködését a lisztérzékenység ellenére is teljesebbé és jobbá tegye.

Mi a lisztérzékenység

A lisztérzékenység egy örökletes autoimmun betegség, amelyet a gluténnel vagy annak fő összetevőjével, a gliadinnal kapcsolatos intolerancia okoz. Ez egy jól ismert definíció, de talán kíváncsiak arra, hogy mi is történik pontosan a lisztérzékenységnél.

A glutén hatására a vékonybél nyálkahártyájában autoimmun gyulladás alakul ki. Ez elpusztítja a nyálkahártya villusait és mikrovillusait, amelyek szerepe az, hogy a bél felszívófelületét megnöveljék. Nekik köszönhetően a bél felszívófelülete 7 m2 -re nő. Ebben rejlik a probléma. Ugyanis minél nagyobb a felület, annál jobban szívódnak fel a tápanyagok a vékonybélből. A lisztérzékenység kialakulásának következményeként azonban a felszívófelület csökken, és így az emésztés és a tápanyagok felszívódása gyengül.

A betegség kialakulásának oka nemcsak genetikai hajlam vagy glutén jelenléte az étrendben lehet. Kiderült, hogy a tartós stressz, vírusos megbetegedés vagy a terhesség is kiváltó ok lehet.

Lisztérzékenységben
Forrás: Canva.com

A lisztérzékenység tünetei

A lisztérzékenységnek több formája van, és mindegyiknek megvannak a maga tünetei. Gyermekeknél és felnőtteknél másképp jelentkezik. Egyes tünetek más betegségekkel átfedésben vannak, ezért gyakran nehéz diagnosztizálni, és sok betegnek több évbe telik, mire felfedezik állapotuk valódi okát.

Érdekes módon a nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek lisztérzékenységben, mint a férfiak. A lisztérzékenység előfordulási gyakorisága tízszer magasabb az 1-es típusú cukorbetegek körében, mint az általános népességben.

A kezeletlen lisztérzékenység gyakran energiaveszteségben, fogyásban nyilvánul meg, és alultápláltsággal végződhet.

Jellemző (bélrendszeri) tünetek

A lisztérzékenység klasszikus formája – különösen gyermekkorban – a következő tünetekkel jár:

 • Hasi fájdalom,
 • puffadás,
 • hasmenés,
 • étvágytalanság,
 • székrekedés vagy hányás,
 • Kisgyermekek esetében puffadt has is megfigyelhető.

Atipikus (bélrendszeren kívüli) tünetek

Ezek közé tartoznak:

 • A csontok korai elvékonyodása,
 • Vérszegénység,
 • Meddőség férfiaknál és nőknél egyaránt,
 • Szorongás és depresszió.

Hogyan lehet megelőzni a lisztérzékenységet

Bár a lisztérzékenység genetikai eredetű betegség, különböző intézkedésekkel megelőzhető vagy lelassítható a kialakulása. Különösen a következőkre összpontosítson:

 • Szoptatás – minél hosszabb ideig és gyakrabban szoptatja az anya a gyermekét, annál kisebb a lisztérzékenység kialakulásának kockázata,
 • Kis mennyiségű glutén bevezetése az étrendbe a gyermek első életévében – a gluténnel való korai érintkezésnek köszönhetően a szervezet megtanulja feldolgozni azt,
 • Rotavírus elleni védőoltás – a rotavírusok a gyermekeknél a bélgyulladás leggyakoribb okai közé tartoznak, de ez a megelőzési módszer a gyakorlatban még nem bizonyított.

A lisztérzékenység kezelése és az egészséges bélrendszer elősegítése

A lisztérzékenység kezelésének első megoldása az úgynevezett gluténmentes diéta. Ennek során nemcsak a nyilvánvaló, hanem a rejtett gluténforrásokat is ki kell iktatni az étrendből, mivel már nagyon kis dózis is elegendő ahhoz, hogy allergiás reakciót váltson ki.

Klasszikus gyógyszereket csak kivételesen írnak fel, főként immunszuppresszánsokat és glükokortikoidokat, amelyek tompítják a nem megfelelő allergiás reakciókat.

Forrás: Canva.com

Hogyan néz ki a gluténmentes diéta

A gluténmentes diéta a glutén teljes kiiktatásából áll. A beteg étrendjének alapja a burgonya, köles, kukorica, rizs, hajdina, szója, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök.

Már napi 100 mg glutén fogyasztása is elegendő a lisztérzékenység kialakulásához, miközben a szokásos étrend napi 7-13 g glutént tartalmaz. A napi 20-50 mg glutén bevitele biztonságos adagnak tekinthető.

Az élelmiszerek kiválasztásakor tanuljon meg különbséget tenni a kétféle jelölés között:

 • Gluténmentes élelmiszerek (2 mg glutént tartalmaznak 100 g-onként).
 • Nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszerek (100 g-ban kevesebb mint 10 mg glutént tartalmaznak).

A gluténmentes címkével ellátott élelmiszereket biztonságosnak tekintjük, de a nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszerekre vigyázni kell, és át kell számolni a glutén teljes mennyiségét.

A probiotikumok támogatják a bélrendszer egészségét

Bár a diéta az alapvető intézkedés, amelyet a lisztérzékenység esetén követnie kell, más módon is segíthet a szervezetén. Számos tanulmány kimutatta, hogy a lisztérzékeny betegek (függetlenül attól, hogy gluténmentes étrendet követnek-e) nagyobb valószínűséggel szenvednek bélrendszeri diszbiózisban, azaz a bélmikrobiom egyensúlyának felborulásában. Az ő esetükben általában a Bacteroides és az E. coli fajok fokozott előfordulása figyelhető meg, valamint csökken a Bifidobacteriumok és a Lactobacillusok előfordulása.

A bélmikroflóra egyensúlyának helyreállítása érdekében előnyös a szervezetet élő mikroorganizmusokkal ellátni probiotikumok formájában. Noha ezek nem tudják “meggyógyítani” a lisztérzékenységet, segíthetnek a gyulladt bélrendszerben feldolgozni a felvett táplálékot.

A piacon bőségesen találhatók probiotikus étrend-kiegészítők. Választáskor az alapján tájékozódjon, hogy a bennük lévő baktériumok képesek-e:

 1. Elérni a céljukat,
 2. Túlélni az utat,          
 3. Közvetlenül a belekben hatni.

A probiotikus joghurtok például beindítják az emésztési folyamatokat, így az élő baktériumok részben elpusztulnak a gyomorban, és csak korlátozott mennyiségük jut el a bélbe. A tablettaformájú probiotikumok fagyasztva szárított baktériumokat tartalmaznak, amelyek nem biztos, hogy aktiválódnak, miközben áthaladnak a bélrendszeren. A Symprove probiotikumok azonban élő, vízalapú baktériumokat tartalmaznak, így megfelelnek az összes feljebb említett feltételnek. Hatékonyságuk ezért sokkal nagyobb.

Nő kicsomagolja a Symprove csomagot

Győződjön meg saját maga a Symprove hatékonyságáról

A lisztérzékenység egy nehezen diagnosztizálható, örökletes autoimmun betegség, amelynek egyetlen bizonyított gyógymódja a gluténmentes diéta szigorú betartása. A tudományos vita azonban folyamatosan zajlik, és számos tanulmány megerősíti, hogy a bélrendszeri egyensúlyzavarok hatással vannak a betegség tüneteire. Így a lisztérzékenység tüneteinek egyik enyhítési módja a probiotikumokkal való kezelés.

A Symprove a Codex szabvány szerint gluténmentes annak ellenére, hogy előállításához árpakivonatot használnak. A szabvány < 20 ppm értéket határoz meg. Ugyanakkor többszörösen szűrt, ami alkalmassá teszi a Symprove-ot a lisztérzékenységben szenvedő betegek számára.

Ebből adódóan megfelelő megoldás a bakteriális egyensúlyzavarok kezelésére és a lisztérzékenység tüneteinek enyhítésére.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555153/
https://www.ikem.cz/cs/celiakie/a-1980/
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/07/03.pdf

http://medicinman.cz/?p=nemoci-sympt&p_sub=celiakie/c-vyskyt

https://www.celiak.cz/o-nemoci/celiakie
+ posts

Študentka 5. ročníka Farmaceutickej fakulty, Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo