Mi a laktózérzékenység és hogyan kezeljük?

A laktóz, tejcukor, az emberi anyatej 7%-át teszi ki.  Kémiailag diszacharidnak nevezik, azaz két egyszerű cukorból, jelen esetben D-glükózból és D-galaktózból álló cukornak. Ahhoz, hogy a szervezetünk hasznosítani tudja a laktózt, először fel kell szívnia, és ez csak akkor lehetséges, ha a laktózt lebontjuk az egyes cukrokra, amelyekből áll. Ez a laktáz enzim segítségével történik, amely a laktózt a fent említett egyszerűbb cukrokra bontja, amelyek így könnyen felszívódnak a bélrendszerünkben.

A laktáz minden emlősnél jelen van, és mennyisége és aktivitása érthető módon a laktáció alatt a legmagasabb, amikor a tej a fő táplálékforrás.  A korunk előrehaladtával a laktáz aktivitása csökken, és a tejcukor megemésztésének képessége teljesen elveszhet. Az afrikai vagy ázsiai populációkban a laktázaktivitás elvesztése meglehetősen gyakori, a felnőtt lakosság akár 95%-a nem képes megemészteni a tejcukrot, ezért a tejtermékek ezeken a területeken nem túl népszerűek. Európában vagy Észak-Amerikában azonban épp ellenkező a helyzet, az emberek kevesebb mint 10%-a laktózérzékeny, és a tejtermékek piaca rendkívül változatos. Tehát ami Afrikában vagy Ázsiában teljesen természetes dolog, az nálunk problémának számít, amit laktózintoleranciának nevezünk.

A laktózintolerancia három típusa

Veleszületett – nagyon ritka forma, amely már az újszülött első tejfogyasztásakor jelentkezik, az érintett egész életében nem képes a laktózt megemészteni.

Elsődleges késleltetett – a leggyakoribb típus, a laktóz emésztési képessége az életkor előrehaladtával csökken.

Másodlagos – a vékonybél laktázt termelő sejtjeinek károsodása okozza. Ilyen károsodás előfordulhat például lisztérzékenységnél, Crohn-betegségnél vagy gasztroenteritisznél.

Mi a laktózérzékenység és hogyan kezeljük?
Forrás: Canva.com

Hogyan jelentkezik a laktózintolerancia?

Az emésztetlen laktóz különböző problémákat okozhat a belekben. Ezek általában fél órával a tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek, és intenzitásuk az elfogyasztott mennyiségtől függ.

A laktóz a bélben az elektrolitokat és a vizet ozmotikusan magához vonzza, ami hasmenésben nyilvánulhat meg. A vastagbélben baktériumok erjesztik, fokozva a gázok termelődését, amelyek kellemetlen puffadást, hasi fájdalmat és flatulenciát („szeleket“) okoznak. Hányinger és hányás is előfordulhat.

A laktózintoleranciát gyakran összekeverik a tejallergiával, pontosabban a tejfehérjékre való allergiával. A tejfehérje-allergia azonban az emésztési panaszokon kívül gyakran bőrreakciókban (csalánkiütés, ekcéma, duzzanat), légzési nehézségekben, súlyos esetben pedig anafilaxiás reakcióban nyilvánul meg. Diagnosztikailag könnyen megkülönböztethető, mivel az allergia fennállása esetén a vérben megemelkedik a specifikus ellenanyagok szintje.

Diagnosztika

A laktózintolerancia diagnosztizálható a tejtermékek fogyasztását követő klinikai tünetek vagy különböző vizsgálatok alapján.

Laktóztolerancia-teszt – ennél a vizsgálatnál a páciensnek 50 g laktózt tartalmazó oldatot kell innia, majd két órán keresztül különböző időpontokban vérmintát vesznek tőle, hogy meghatározzák a glükózszintet. Mivel a laktózt a laktáz galaktózra és glükózra bontja, a vércukorszintnek emelkednie kell. Ha nem emelkedik, akkor a laktáz aktivitása alacsony.

Hidrogén kilégzési teszt – ez egy kevésbé invazív vizsgálat, a beteg először szintén laktózoldatot iszik, majd különböző időpontokban mérik a kilélegzett levegő hidrogénkoncentrációját. A hidrogént a bélbaktériumok termelik fokozott mértékben az emésztetlen laktózból.

Kezelés

A laktózérzékenység tüneteinek megszüntetésének legjobb módja a tejtermékek fogyasztásának korlátozása, egyeseknél csak részben, másoknál teljesen. Ilyenkor azonban ügyelni kell arra, hogy biztosítsuk az elegendő kalcium bevitelét más élelmiszerekből. Jó források például a brokkoli, a spenót, a narancs vagy akár a szójatej.

Egy másik lehetőség az enzimterápia. A piacon kaphatók különböző laktáz-szerű enzimek, amelyeket például bizonyos gombákból nyernek. Ezeket mindig a tejtermékek fogyasztása előtt kell szedni.

Probiotikumok

Számos tanulmány kimutatta, hogy a laktózérzékeny betegek jobban tolerálják például a joghurtot, mint a tejet. Ez annak köszönhető, hogy egyes joghurtokban baktériumok vannak jelen, különösen a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségek baktériumai. Ezek a baktériumok a tejet és a laktózt kedvelik, amelyet enzimeikkel fel tudnak dolgozni. E baktériumok bizonyos törzsei tehát képesek részben javítani a laktóz emésztését, az emésztőrendszerünkben való megtelepedésük után.

Mi a laktózérzékenység és hogyan kezeljük?

Olvassa el elégedett vásárlóink véleményeit

15 olyan vizsgálat szisztematikus elemzése, amelyben ilyen baktériumokat adtak különböző formában laktózérzékeny betegeknek, pozitívan értékelte alkalmazásukat. Bizonyos baktériumok fogyasztása – akár joghurtban, akár egy adott készítményben – a laktózintolerancia általános tüneteinek javulásával járt együtt. Az ilyen potenciális kezelések magas tolerálhatósága és biztonságossága szintén pozitív tényező.

Link a tanulmányhoz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29425071

Boris Dudík
+ posts

Doktori tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo