Hisztamin intolerancia. Minden, amit tudni kell róla – Symprove

A hisztamin intolerancia kifejezés az utóbbi években meglehetősen ismertté vált, és úgy tűnik, hogy egyre több ember szenved ettől az állapottól. Miről is van szó valójában? Mi az a hisztamin, miért van valakinek intoleranciája, és mi köze lehet ehhez a bélrendszerünknek?

A hisztamin egy teljesen természetes, a szervezetben előforduló molekula, amely nagyon sok testi funkció szempontjából fontos. Az immunrendszerben fontos szereplője az allergiás reakcióknak és a sérüléseknek, az agyban befolyásolja a jelátvitelt, a gyomorban pedig az emésztéshez fontos gyomorsav felszabadulását váltja ki. Azonban, mint minden másból az életben, a hisztaminból is árt a túl sok.

A fokozott hisztamin például nyilvánvaló ok nélküli allergiás kiütésként jelentkezhet, az agyban fáradtság okozta depressziót, a gyomorban pedig fokozott savtermelést, azaz gyomorégést és ezzel járó hasi fájdalmat okozhat.

Hogy lehet, hogy sok van belőle?

A hisztamin, valamint a hisztidin – az aminosav, amelyből a hisztamin keletkezik – számos élelmiszerben megtalálható. Testünk azonban normális esetben szabályozza a hisztamin szintjét a szervezetben, és megakadályozza emelkedését azáltal, hogy speciális enzimek, különösen a diaminooxidáz (DAO) segítségével lebontja azt. A hisztamin intolerancia akkor jelentkezik, amikor ezek az enzimek nem működnek megfelelően, és ennek következtében a hisztaminszint megemelkedhet. A hibás működésüknek több oka is lehet:

  • Bélbetegségek, például gyulladásos bélbetegség (IBD), vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO) vagy szivárgó bél szindróma – ezeknél a betegségeknél a bélsejtek, amelyek a táplálékkal felvett hisztamin lebontását végző enzimek nagy részét tartalmazzák, károsodnak és működésük így gyengül.
  • Bizonyos gyógyszerek vagy élelmiszerek gátolhatják ezen enzimek működését vagy termelését, vagy fokozhatják a hisztamin felszabadulását a szervezetben – olyan gyógyszerek, mint az acetilszalicilsav (aszpirin), a diklofenák vagy egyes antibiotikumok. Az élelmiszerekkel külön foglalkozunk a következő cikkben.
  • Egyéb tényezők – genetikai rendellenességek, súlyos trauma, májbetegség, B6-vitamin- vagy cinkhiány, krónikus stressz, szélsőséges hőmérsékletek, alkohol stb.
Štrgnganie pivom, vysokohistamínový alkohol
Forrás: Canva.com

Hogyan nyilvánul meg?

Számos tünet nagyon hasonlít az allergiás tünetekre. Előfordulásuk és intenzitásuk személyenként eltérő lehet. A leggyakoribb tünetek azonban a következők:

  • Fejfájás vagy migrén
  • Fáradtság
  • Emésztési problémák
  • Hányinger és hányás
  • Kiütések, csalánkiütés, bőrpír, viszketés
  • Orrfolyás vagy orrdugulás
  • Vörös, viszkető vagy könnyező szemek
  • Tüsszögés
  • A menstruációs ciklus zavarai

Súlyosabb hisztamin intolerancia esetén előfordulhat:

  • Magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok
  • Görcsök a hasi tájékon
  • A test különböző részeinek duzzadása, pl. ajkak, szemek
  • Szorongás és alvászavarok
  • Szédülés
  • Remegés (tremor)
Hisztamin intolerancia. Minden, amit tudni kell róla - Symprove
Forrás: Canva

Hisztamin intolerancia és diagnosztika

A hisztamin intolerancia tünetei valóban nagyon változatosak lehetnek, és gyakran hasonlítanak sok más hasonló betegséghez, ételallergiához vagy intoleranciához. Emiatt a tüneteken alapuló diagnosztika pontatlan lehet.

A legfontosabb laboratóriumi vizsgálat a DAO-aktivitás ellenőrzése a vérszérumban. Célszerű továbbá étkezési naplót vezetni, és nyomon követni, hogy mely ételek súlyosbítják a tüneteket. A következő részben bemutatjuk, hogy mely ételek megfelelőek, és melyek nem, valamint kitérünk a hisztamin intolerancia kezelési lehetőségeire is.

Hisztamin – milyen élelmiszerekben található és hogyan kerülhető el?

A szervezetben lévő túl sok hisztamin okozta kellemetlen tünetek megelőzésének egyik biztos módja, ha kerüljük a hisztamint tartalmazó, a felszabadulását elősegítő vagy a DAO-kat terhelő összetevőket tartalmazó ételeket.

Magasabb hisztamintartalmú élelmiszerek:

  • Alkohol – különösen bor, sör
  • Egyes zöldségek – padlizsán, avokádó, spenót…
  • Befőttek vagy konzervált ételek
  • Érlelt sajtok – cheddar, parmezán…
  • Füstölt húsok – szalámi, sonka, kolbász…
  • Tenger gyümölcsei – osztriga, garnélarák, rákok…
  • Egyes hüvelyesek – különösen szójabab, borsó, vörösbab
  • Néhány dióféle – dió, földimogyoró, kesudió…
  • Fermentált élelmiszerek – különösen savanyú káposzta, kimchi, kefir…

A szervezetben fokozott hisztaminfelszabadulást okozó élelmiszerek:

  • Alkohol
  • Citrusfélék – citrom, lime, narancs…
  • Kakaó és csokoládé
  • Dió és földimogyoró
  • Papaya, ananász, szilva, kivi, banán
  • Hüvelyesek
  • Paradicsom
  • Az ecetek többsége
  • Adalékanyagok – benzoátok, glutamát, élelmiszer-színezékek…

A DAO-enzimeket blokkoló élelmiszerek:

  • Alkohol
  • Fekete tea
  • Energiaitalok
  • Mate tea
Večera, prestretý stôl, vysokohistamínové jedlo
Forrás: Canva.com

Ez a lista nagyon hosszú és messze nem teljes, nem reális, hogy teljesen kiküszöböljük a hisztaminbevitelt az élelmiszerekből. Segíthet azonban az alacsonyabb hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint pl:

  • Friss hús
  • A citrusféléken kívüli gyümölcsök
  • Tojás
  • Gluténmentes gabonafélék – quinoa vagy rizs
  • Tejhelyettesítők – kókusztej, mandulatej
  • Friss zöldségek, az előzőekben említetteken kívül
  • Olívaolaj

A DAO-kat tartalmazó étrend-kiegészítők is segíthetik a diétát. Ha hisztamintartalmú ételek előtt szedjük őket, csökkenthetik az intolerancia tüneteit.

Probiotikumok?

Mivel a hisztamin intolerancia gyakran jár együtt olyan emésztőrendszeri betegségekkel, amelyek a bélmikrobiom zavarával járnak (IBD, SIBO, szivárgó bél szindróma…), ha olvasta a blogjainkat, biztosan azonnal a probiotikumokra gondolt, mint kezelési lehetőségre. A válasz? Igen és nem.

Fontos megjegyezni, hogy a probiotikus baktériumok rendkívül különböznek egymástól. Amit egy adott faj egyik törzse tesz, azt egy másik törzs nem biztos, hogy megteszi. Így a különböző probiotikus baktériumok esetében különböző hatásokat írtak le a hisztaminhoz való viszonyukat illetően:

  • Egyesek képesek termelni
  • Egyesek lebontják
  • Egyesek nem hatnak a hisztaminra

Mivel rengeteg baktériumtörzs létezik, gyakran nem ismert, hogy milyen kapcsolatuk van a hisztaminhoz. Az adott faj más törzseivel végzett vizsgálatok alapján azonban elméletileg megjósolhatjuk, hogy melyik lehet jótékony hatású és melyik nem.

A kockázatosabb, tehát potenciálisan nem hasznos és hisztamintermelő törzsek közé sorolhatjuk a joghurt vagy más erjesztett élelmiszerek erjesztésében részt vevő törzseket, amelyek elsősorban a Lactobacillus casei és Lactobacillus bulgaricus törzsek.

Ezzel szemben a hisztamin lebontására való képesség elméletileg lehetséges a Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis vagy Bifidobacterium longum törzseknél. E törzsek közül kettő a Symprove élő probiotikumban is megtalálható.

A Symprove élő probiotikumok Lactobacillus rhamnosus és Lactobacillus plantarum aktív baktériumtörzseket tartalmaznak

Összegzés

Ahogyan az egyes baktériumok különböznek egymástól, úgy különbözünk mi, emberek is. Ezért mindenkinek más és más segíthet; egy élelmiszer-összetevő vagy probiotikum valakinek segíthet, valakinek árthat, másra pedig egyáltalán nem hat. A hisztamin intolerancia egyike azoknak a betegségeknek, amelyekkel meg kell tanulni együtt élni, és fokozatosan megismerni, hogy mi segít és mi nem. Ha fokozatosan kipróbál mindent, biztosan rájön, mi a legjobb Ön számára.

Gyakran ismételt kérdések – hisztamin intolerancia

Melyek a hisztamin intolerancia leggyakoribb tünetei?

A hisztamin-intolerancia leggyakoribb tünetei az emésztési problémák, például hányinger és a hasi fájdalom, bőrreakciók, beleértve a kiütéseket és a viszketést, valamint a légzőszervi tüneteket, mint pl. az orrfolyás és a tüsszögés. A fejfájás vagy a migrén is gyakori, és a tünetek közé tartozik a fáradtság is. Súlyosabb esetekben szívritmuszavarok, vérnyomás-változások léphetnek fel.

Mit egyek, ha hisztamin intoleranciám van? Élelmiszer lista:

Hisztamin intolerancia esetén alacsony hisztamintartalmú ételek fogyasztása javasolt, mint például friss hús és hal, tojás és tejtermékek. Friss zöldségek (az avokádó, padlizsán és spenót kivételével) és a nem citrusfélék is megfelelőek lehetnek. A gluténmentes gabonák, például a rizs és a quinoa szintén biztonságos fogyaszthatóak, csakúgy, mint a tejpótlók, például a kókusztej vagy a mandulatej.

Mit ne egyek, ha hisztamin intoleranciám van? Élelmiszer lista:

Fermentált élelmiszerek, például savanyú káposzta, kimchi, bizonyos típusú sajtok (pl. cheddar és parmezán), füstölt húsok és fermentált tejtermékek. Szintén korlátoznia kell az alkoholfogyasztást, különösen a bor és a sör, valamint az olyan ételek fogyasztását, mint a padlizsán, avokádó, spenót, citrusfélék és bizonyos típusú diófélék és hüvelyesek.

Kezeletlen hisztamin intolerancia – mit okozhat?

A kezeletlen hisztamin intolerancia krónikus egészségügyi problémákhoz vezethet, például visszatérő emésztési zavarokhoz, bőrkiütésekhez, migrénhez és légúti problémákhoz. Ha ezt az állapotot hosszú ideig kezeletlenül hagyja, az általános életminőséget is ronthat, táplálkozási hiányosságokat okozhat, és növelheti a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát a szervezetben.

Források:

Boris Dudík
+ posts

Doktori tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo