Hisztaminintolerancia – Mi az és miért alakul ki?

A hisztaminintolerancia kifejezés az utóbbi években meglehetősen ismertté vált, és úgy tűnik, hogy egyre több ember szenved ettől az állapottól. Miről is van szó valójában? Mi az a hisztamin, miért van valakinek intoleranciája, és mi köze lehet ehhez a bélrendszerünknek?

A hisztamin egy teljesen természetes, a szervezetben előforduló molekula, amely nagyon sok testi funkció szempontjából fontos. Az immunrendszerben fontos szereplője az allergiás reakcióknak és a sérüléseknek, az agyban befolyásolja a jelátvitelt, a gyomorban pedig az emésztéshez fontos gyomorsav felszabadulását váltja ki. Azonban, mint minden másból az életben, a hisztaminból is árt a túl sok.

A fokozott hisztamin például nyilvánvaló ok nélküli allergiás kiütésként jelentkezhet, az agyban fáradtság okozta depressziót, a gyomorban pedig fokozott savtermelést, azaz gyomorégést és ezzel járó hasi fájdalmat okozhat.

Hisztaminintolerancia - Mi az és miért alakul ki?
Forrás: Unsplash.com

Hogy lehet, hogy sok van belőle?

A hisztamin, valamint a hisztidin – az aminosav, amelyből a hisztamin keletkezik – számos élelmiszerben megtalálható. Testünk azonban normális esetben szabályozza a hisztamin szintjét a szervezetben, és megakadályozza emelkedését azáltal, hogy speciális enzimek, különösen a diaminooxidáz (DAO) segítségével lebontja azt. A hisztaminintolerancia akkor jelentkezik, amikor ezek az enzimek nem működnek megfelelően, és ennek következtében a hisztaminszint megemelkedhet. A hibás működésüknek több oka is lehet:

 • Bélbetegségek, például gyulladásos bélbetegség (IBD), vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO) vagy szivárgó bél szindróma – ezeknél a betegségeknél a bélsejtek, amelyek a táplálékkal felvett hisztamin lebontását végző enzimek nagy részét tartalmazzák, károsodnak és működésük így gyengül.
 • Bizonyos gyógyszerek vagy élelmiszerek gátolhatják ezen enzimek működését vagy termelését, vagy fokozhatják a hisztamin felszabadulását a szervezetben – olyan gyógyszerek, mint az acetilszalicilsav (aszpirin), a diklofenák vagy egyes antibiotikumok. Az élelmiszerekkel külön foglalkozunk a következő cikkben.
 • Egyéb tényezők – genetikai rendellenességek, súlyos trauma, májbetegség, B6-vitamin- vagy cinkhiány, krónikus stressz, szélsőséges hőmérsékletek, alkohol stb.
Symprove, probiotika

Olvassa el hisztamin intoleranciában szenvedő vásárlóink ​​véleményét

Hogyan nyilvánul meg?

Számos tünet nagyon hasonlít az allergiás tünetekre. Előfordulásuk és intenzitásuk személyenként eltérő lehet. A leggyakoribb tünetek azonban a következők:

 • Fejfájás vagy migrén
 • Fáradtság
 • Emésztési problémák
 • Hányinger és hányás
 • Kiütések, csalánkiütés, bőrpír, viszketés
 • Orrfolyás vagy orrdugulás
 • Vörös, viszkető vagy könnyező szemek
 • Tüsszögés
 • A menstruációs ciklus zavarai

Súlyosabb hisztaminintolerancia esetén előfordulhat:

 • Magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok
 • Görcsök a hasi tájékon
 • A test különböző részeinek duzzadása, pl. ajkak, szemek
 • Szorongás és alvászavarok
 • Szédülés
 • Remegés (tremor)
Hisztaminintolerancia - Mi az és miért alakul ki?
Forrás: Unsplash.com

Hisztaminintolerancia és diagnosztika

A hisztaminintolerancia tünetei valóban nagyon változatosak lehetnek, és gyakran hasonlítanak sok más hasonló betegséghez, ételallergiához vagy intoleranciához. Emiatt a tüneteken alapuló diagnosztika pontatlan lehet.

A legfontosabb laboratóriumi vizsgálat a DAO-aktivitás ellenőrzése a vérszérumban. Célszerű továbbá étkezési naplót vezetni, és nyomon követni, hogy mely ételek súlyosbítják a tüneteket. A következő cikkben tárgyaljuk, hogy mely ételek megfelelőek, és melyek nem, valamint a hisztaminintolerancia kezelési lehetőségeit.

A hisztaminintolerancia - mit ne együnk, mit együnk és hogyan kezeljük?

Olvasson tovább a hisztamin intoleranciáról

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance
https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/histaminova-intolerancia
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543#symptoms
Boris Dudík
+ posts

Doktori tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte.

Az egyetlen probiotikum

symprove produkt

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo