A hisztaminintolerancia kifejezés az utóbbi években meglehetősen ismertté vált, és úgy tűnik, hogy egyre több ember szenved ettől az állapottól. Miről is van szó valójában? Mi az a hisztamin, miért van valakinek intoleranciája, és mi köze lehet ehhez a bélrendszerünknek?
A hisztamin egy teljesen természetes, a szervezetben előforduló molekula, amely nagyon sok testi funkció szempontjából fontos. Az immunrendszerben fontos szereplője az allergiás reakcióknak és a sérüléseknek, az agyban befolyásolja a jelátvitelt, a gyomorban pedig az emésztéshez fontos gyomorsav felszabadulását váltja ki. Azonban, mint minden másból az életben, a hisztaminból is árt a túl sok.
A fokozott hisztamin például nyilvánvaló ok nélküli allergiás kiütésként jelentkezhet, az agyban fáradtság okozta depressziót, a gyomorban pedig fokozott savtermelést, azaz gyomorégést és ezzel járó hasi fájdalmat okozhat.

Hogy lehet, hogy sok van belőle?
A hisztamin, valamint a hisztidin – az aminosav, amelyből a hisztamin keletkezik – számos élelmiszerben megtalálható. Testünk azonban normális esetben szabályozza a hisztamin szintjét a szervezetben, és megakadályozza emelkedését azáltal, hogy speciális enzimek, különösen a diaminooxidáz (DAO) segítségével lebontja azt. A hisztaminintolerancia akkor jelentkezik, amikor ezek az enzimek nem működnek megfelelően, és ennek következtében a hisztaminszint megemelkedhet. A hibás működésüknek több oka is lehet:
- Bélbetegségek, például gyulladásos bélbetegség (IBD), vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO) vagy szivárgó bél szindróma – ezeknél a betegségeknél a bélsejtek, amelyek a táplálékkal felvett hisztamin lebontását végző enzimek nagy részét tartalmazzák, károsodnak és működésük így gyengül.
- Bizonyos gyógyszerek vagy élelmiszerek gátolhatják ezen enzimek működését vagy termelését, vagy fokozhatják a hisztamin felszabadulását a szervezetben – olyan gyógyszerek, mint az acetilszalicilsav (aszpirin), a diklofenák vagy egyes antibiotikumok. Az élelmiszerekkel külön foglalkozunk a következő cikkben.
- Egyéb tényezők – genetikai rendellenességek, súlyos trauma, májbetegség, B6-vitamin- vagy cinkhiány, krónikus stressz, szélsőséges hőmérsékletek, alkohol stb.

Hogyan nyilvánul meg?
Számos tünet nagyon hasonlít az allergiás tünetekre. Előfordulásuk és intenzitásuk személyenként eltérő lehet. A leggyakoribb tünetek azonban a következők:
- Fejfájás vagy migrén
- Fáradtság
- Emésztési problémák
- Hányinger és hányás
- Kiütések, csalánkiütés, bőrpír, viszketés
- Orrfolyás vagy orrdugulás
- Vörös, viszkető vagy könnyező szemek
- Tüsszögés
- A menstruációs ciklus zavarai
Súlyosabb hisztaminintolerancia esetén előfordulhat:
- Magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok
- Görcsök a hasi tájékon
- A test különböző részeinek duzzadása, pl. ajkak, szemek
- Szorongás és alvászavarok
- Szédülés
- Remegés (tremor)

Hisztaminintolerancia és diagnosztika
A hisztaminintolerancia tünetei valóban nagyon változatosak lehetnek, és gyakran hasonlítanak sok más hasonló betegséghez, ételallergiához vagy intoleranciához. Emiatt a tüneteken alapuló diagnosztika pontatlan lehet.
A legfontosabb laboratóriumi vizsgálat a DAO-aktivitás ellenőrzése a vérszérumban. Célszerű továbbá étkezési naplót vezetni, és nyomon követni, hogy mely ételek súlyosbítják a tüneteket. A következő cikkben tárgyaljuk, hogy mely ételek megfelelőek, és melyek nem, valamint a hisztaminintolerancia kezelési lehetőségeit.

Források

Doktori tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte.
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.hu/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.hu/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.hu/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.hu/author/boris-dudik/