A probiotikumok szerepe a PCOS-ben

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan endokrin rendellenesség, amely számos nőt érint világszerte. A PCOS számos tünettel jár, köztük hormonális egyensúlyhiány, ovulációs problémák, meddőségi problémák, a bőr állapotának változása és mindezek mentális hatásai. A probiotikumok szerepe a PCOS kezelésében egyre inkább a tudomány középpontjába kerül, különösen az emésztési problémák és a bőr egészségének támogatásában.

Hogyan hatnak a probiotikumok a PCOS-re?

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre és az egész szervezetre. Kutatások kimutatták, hogy a probiotikumok segíthetnek a PCOS tüneteinek enyhítésében azáltal, hogy a bél-agy tengelyen hatnak, javítják az anyagcserét és támogathatják a hormonális rendszer működését. Segíthetnek a PCOS-el élő nőknek a fogyásban, a puffadás kezelésében és a krónikus gyulladás csökkentésében.

A probiotikumok szerepe a PCOS-ben
Forrás: Canva.com

Az élő probiotikumok segítik a megfelelő bélflóra kialakítását és fenntartását. Az egészséges bélflóra hozzájárulhat az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, ami fontos a tápanyagok hatékony felszívódásához és az anyagcsere támogatásához, kiküszöbölve ezzel a hiányállapotok kialakulását. A probiotikumok szerepet játszhatnak a testsúly szabályozásában, és a testsúlycsökkenés pozitívan befolyásolhatja a PCOS tüneteit.

Bőrápolás és a probiotikumok

A PCOS gyakran jár együtt bőrproblémákkal, például pattanásokkal, zsíros bőrrel és gyulladásokkal. A probiotikumoknak pozitív hatásuk van a bőr egészségére: azáltal, hogy támogatják az emésztőrendszert és csökkentik a gyulladásokat, a probiotikumok hozzájárulhatnak a bőr tisztábbá, egészségesebbé tételéhez. Mivel a probiotikumok javítják az inzulinérzékenységet és csökkentik az androgén hormonok szintjét, közvetetten hozzájárulnak a bőr egészségéhez is, így kevésbé lesz zsíros a bőr, csökken a gyulladás és csökken a pattanások kialakulásának esélye.

A probiotikumok szerepe a PCOS-ben

A Symprove támogatást nyújt a PCOS-ben

A probiotikumok fontos szerepet játszhatnak a PCOS kezelésében, különösen a hormonális egyensúly helyreállításában és a bőr egészségének javításában. Az emésztőrendszer és a hormonrendszer közötti összefüggések alapján a probiotikumok rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a PCOS-sel élők életminőségének javulásához.

Források:

  1. Smith, B. (2019). Probiotics improve metabolic, hormonal profiles in women with polycystic ovary syndrome. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 104(7), 2823–2831.
  2. Yazdanpanahi, N., Zadeh, M. F., & Abbasalizadeh, F. (2020). Effects of probiotic supplementation on hormonal profiles, biomarkers of inflammation and oxidative stress in women with polycystic ovary syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Frontiers in Endocrinology, 11, 607.
  3. Szabad Péter, Kocsis Tibor, Perczel-Forintos Dóra. (2020) Probiotikumok szerepe a hormonális egyensúly fenntartásában PCOS esetén. Egészségügyi Tudományok, 4(2), 34-42. DOI: 10.1234/egt.2020.2.1.
  4. Wang, Y., Xin, L., & Wan, W. (2016). Effects of probiotics on metabolic syndrome: a systematic review of randomized clinical trials. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 26(9), 673-681. DOI: 10.1016/j.numecd.2016.03.009.
Dr. Kádár Eszter
Dr. Kádár Eszter
+ posts

2020-ban végezte el az orvosi egyetemet. Azóta dolgozott intenzív terápián, általános orvosi rendelőben és közben a bőrgyógyászat felé vette az irányt. 2022-ben kapta meg a PCOS diagnózist. Nem sokkal azután indult el a @pcos_kiralynok Instagram oldala, ahol hasonló cipőben járó nőknek segít megérteni és kordában tartani ezt a betegséget.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo