Női intim egészség: Hogyan lehet védeni nyáron, és mi segít a fertőzések megelőzésben?

A kánikula és a napfény egyből vízhez csábít minket. A medencékben, tavakban, strandokon való fürdőzés, a tengerparti nyaralások a legtöbbünk számára ideális program a nyár folyamán. A fürdés azonban sok nő számára kellemetlen problémákkal jár „odalent”. Hogyan lehet ezeket megbízhatóan elkerülni, és mit kell tenni, hogy a fertőzésveszély a lehető legalacsonyabb legyen?

Az intim egészséggel kapcsolatos témák sokak számára még tabunak számítanak, de minden nő szembesül velük élete során. A kellemetlen égő érzés, viszketés, kellemetlen szagok vagy a hüvelyi folyás megváltozása az egyik leggyakoribb probléma, amellyel szembesülnek, különösen nyáron. Miért van ez és hogyan lehet megelőzni?

Miért kell a nőknek jobban figyelni az intim egészségükre?

A férfiak is elkaphatnak különböző fertőzést, de akkor miért szenvednek többnyire a nők fertőzésektől, amikor partnerükkel, férjükkel vagy testvérükkel mennek pl. az uszodába? Az egyszerű válasz az emberi anatómiában rejlik. A nők húgycsője ugyanis rövidebb, mint a férfiaké.

A nő hüvelye és végbélnyílása, illetve a húgycső külső kimenete közötti rövidebb távolság jelentős szerepet játszik. Míg a női húgycső hossza 3-4 cm, addig a férfiaknál ennek többszöröse, több mint 20 cm. Emiatt a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak a női testbe.

Žena na dovolené užívajúcí si slunce
Forrás: Canva.com

A fertőzés kockázatát növelő tényezők:

 1. Úszás/fürdés után a vizes fürdőruha viselése,
 2. túl hideg víz,
 3. huzat,
 4. hideg felületen ülés,
 5. betegségek, mint pl. a cukorbetegség és az immunhiányok,
 6. nem megfelelő higiénia.

A nő hüvelye tele van jótékony baktériumokkal. Minden nőnek megvan a saját hüvelyi mikrobiomja, amely főként tejsavat termel, és így alacsony pH-értéket fenntartó laktobacillusokból áll, ami megvédi a nőt a káros baktériumok megtelepedésétől. A hüvelyi mikrobiom az ember immunrendszerét is kiegészíti. Épp a laktobacillusok hiánya okozhat diszbiózist, és sokkal nagyobb eséllyel tör ki egy kellemetlen fertőzés.

Fertőzés a női testrészekben: hogyan lehet felismerni?

 • Fájdalom és kellemetlen érzés az alhasban
 • Erős viszketés
 • Rendellenes folyás, amely lehet sárga, zöld, fehéres, csomós vagy barna
 • Égő érzés vizelés vagy közösülés közben
 • Gyakori vizelési inger
 • Kellemetlen szagok
 • Vörösödés intim tájékon
 • A külső nemi szervek duzzanata

A nők intim egészségének megőrzésének érdekében fontos a megelőzés

A fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében kövesse az alábbi tippeket:

 1. Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, naponta körülbelül 1,5-2 litert.
 2. Mindig vigyen magával két fürdőruhát, egyet úszáshoz, egyet napozáshoz, és minden úszás után cserélje le a nedves fürdőruháját szárazra.
 3. Fürdés után mindig zuhanyozzon le tiszta vízzel, és használjon megfelelő, intim higiéniára tervezett szappant az intim területekre.
 4. A végbélnyílás törlésekor haladjon belülről kifelé, soha ne fordítva, hogy elkerülje a fertőzések átjutását a végbélnyílásból a hüvelybe.
 5. Kerülje a szexuális érintkezést uszodában, természetes vizekben, és különösen a szaunában.
 6. Minden közösülés után menjen WC-re.
 7. Viseljen minőségi, légáteresztő és természetes anyagokból készült fehérneműt.

A probiotikumok segítenek a megelőzésben

Nézzük meg a leggyakoribb húgyúti fertőzés folyamatát. A húgyúti fertőzés a legtöbb nőnél hüvelyi fertőzésként kezdődik, amely a húgycsőbe és a hólyagba halad. Leggyakoribb okozója az Escherichia coli (E. coli) baktérium, amely a végbélnyílásból jut be a hüvelybe, majd a steril húgyutak környezetébe kerül. Ma már vannak olyan tanulmányok, amelyek a bél egészségére és a hüvelyflóra javítására mutatnak rá a visszatérő húgyúti fertőzések megelőzésében. Ebben segíthetnek a Symprove probiotikumok is, amelyek közvetlenül a belekben fejtik ki hatásukat, és hozzájárulnak a bélflóra megfelelő egyensúlyához.

Žena pijúca probiotiká Symprove

A Symprove megelőzheti az intim fertőzéseket

A „lenti” fertőzéseket nem kell szégyellni, hisz minden háziorvos szokásos gyakorlatának részét képezik. Ezért ne hagyja, hogy a fertőzés átterjedjen a nemi vagy húgyúti szervekre, és ne késleltesse a szakember látogatását, ha gyanús tüneteket tapasztal. Leginkább szövődménymentes fertőzések kezeléséről beszékünk, amelyek kezelés hiányában akár vesegyulladássá is alakulhatnak. Általában a megelőzés a siker kulcsa.

Élvezze a nyarat problémák nélkül!

Források:

Autorka blogov, študentka všeobecného lekárstva Nela Macková
Nela Macková
+ posts

A Comenius Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanul. Önkéntes, az Axon-med oktatóprogram számára írt cikkeket az orvosi karok hallgatóival és külföldi hallgatókkal együttműködve, valamint az egészségügy és a sport területén dolgozott. Orvosi gyakorlatát különböző intézményekben végezte, a szakmai gyakorlat és a tanulmányok egy részét külföldön végezte. Több éve az immunológiai és gasztroenterológiai ambulancia betege is, így igyekszik minél egyszerűbben, mindenki számára érthetően átadni a szakmai információkat, valamint megmutatni, hogy még a tabutémák is a mindennapok részei.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo