A hisztaminintolerancia – mit ne együnk, mit együnk és hogyan kezeljük?

Ahogy az előző cikkben említettük, a hisztaminintoleranciát a hisztamin elégtelen lebontása okozza, amit a hisztamint lebontó enzimek (DAO-k) hiánya vagy gyengébb hatékonysága okoz. A szervezetben lévő túl sok hisztamin okozta kellemetlen tünetek megelőzésének egyik biztos módja, ha kerüljük a hisztamint tartalmazó, a felszabadulását elősegítő vagy a DAO-kat terhelő összetevőket tartalmazó ételeket.

Magasabb hisztamintartalmú élelmiszerek:

  • Alkohol – különösen bor, sör
  • Egyes zöldségek – padlizsán, avokádó, spenót…
  • Befőttek vagy konzervált ételek
  • Érlelt sajtok – cheddar, parmezán…
  • Füstölt húsok – szalámi, sonka, kolbász…
  • Tenger gyümölcsei – osztriga, garnélarák, rákok…
  • Egyes hüvelyesek – különösen szójabab, borsó, vörösbab
  • Néhány dióféle – dió, földimogyoró, kesudió…
  • Fermentált élelmiszerek – különösen savanyú káposzta, kimchi, kefir…
A hisztaminintolerancia - mit ne együnk, mit együnk és hogyan kezeljük?
Forrás: Unsplash.com

A szervezetben fokozott hisztaminfelszabadulást okozó élelmiszerek:

  • Alkohol
  • Citrusfélék – citrom, lime, narancs…
  • Kakaó és csokoládé
  • Dió és földimogyoró
  • Papaya, ananász, szilva, kivi, banán
  • Hüvelyesek
  • Paradicsom
  • Az ecetek többsége
  • Adalékanyagok – benzoátok, glutamát, élelmiszer-színezékek…
Hisztaminintolerancia - Mi az és miért alakul ki?

Tudjon meg többet a hisztamin intoleranciáról

A DAO-enzimeket blokkoló élelmiszerek:

  • Alkohol
  • Fekete tea
  • Energiaitalok
  • Mate tea

Ez a lista nagyon hosszú és messze nem teljes, nem reális, hogy teljesen kiküszöböljük a hisztaminbevitelt az élelmiszerekből. Segíthet azonban az alacsonyabb hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint pl:

  • Friss hús
  • A citrusféléken kívüli gyümölcsök
  • Tojás
  • Gluténmentes gabonafélék – quinoa vagy rizs
  • Tejhelyettesítők – kókusztej, mandulatej
  • Friss zöldségek, az előzőekben említetteken kívül
  • Olívaolaj

A DAO-kat tartalmazó étrend-kiegészítők is segíthetik a diétát. Ha hisztamintartalmú ételek előtt szedjük őket, csökkenthetik az intolerancia tüneteit.

A hisztaminintolerancia - mit ne együnk, mit együnk és hogyan kezeljük?
Forrás: Unsplash.com

Probiotikumok?

Mivel a hisztaminintolerancia gyakran jár együtt olyan emésztőrendszeri betegségekkel, amelyek a bélmikrobiom zavarával járnak (IBD, SIBO, szivárgó bél szindróma…), ha olvasta a blogjainkat, biztosan azonnal a probiotikumokra gondolt, mint kezelési lehetőségre. A válasz? Igen és nem.

Fontos megjegyezni, hogy a probiotikus baktériumok rendkívül különböznek egymástól. Amit egy adott faj egyik törzse tesz, azt egy másik törzs nem biztos, hogy megteszi. Így a különböző probiotikus baktériumok esetében különböző hatásokat írtak le a hisztaminhoz való viszonyukat illetően:

  • Egyesek képesek termelni
  • Egyesek lebontják
  • Egyesek nem hatnak a hisztaminra

Mivel rengeteg baktériumtörzs létezik, gyakran nem ismert, hogy milyen kapcsolatuk van a hisztaminhoz. Az adott faj más törzseivel végzett vizsgálatok alapján azonban elméletileg megjósolhatjuk, hogy melyik lehet jótékony hatású és melyik nem.

A kockázatosabb, tehát potenciálisan nem hasznos és hisztamintermelő törzsek közé sorolhatjuk a joghurt vagy más erjesztett élelmiszerek erjesztésében részt vevő törzseket, amelyek elsősorban a Lactobacillus casei és Lactobacillus bulgaricus törzsek.

Ezzel szemben a hisztamin lebontására való képesség elméletileg lehetséges a Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis vagy Bifidobacterium longum törzseknél. E törzsek közül kettő a Symprove élő probiotikumban is megtalálható.

Symprove trávenie

10-ből 9 vásárló érzi a különbséget

Összegzés

Ahogyan az egyes baktériumok különböznek egymástól, úgy különbözünk mi, emberek is. Ezért mindenkinek más és más segíthet; egy élelmiszer-összetevő vagy probiotikum valakinek segíthet, valakinek árthat, másra pedig egyáltalán nem hat. A hisztaminintolerancia egyike azoknak a betegségeknek, amelyekkel meg kell tanulni együtt élni, és fokozatosan megismerni, hogy mi segít és mi nem. Ha fokozatosan kipróbál mindent, biztosan rájön, mi a legjobb Ön számára.

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance
https://www.optibacprobiotics.com/uk/professionals/latest-research/general-health/which-probiotic-for-histamine-intolerance
Boris Dudík
+ posts

Doktori tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo