Ahogy az előző cikkben említettük, a hisztaminintoleranciát a hisztamin elégtelen lebontása okozza, amit a hisztamint lebontó enzimek (DAO-k) hiánya vagy gyengébb hatékonysága okoz. A szervezetben lévő túl sok hisztamin okozta kellemetlen tünetek megelőzésének egyik biztos módja, ha kerüljük a hisztamint tartalmazó, a felszabadulását elősegítő vagy a DAO-kat terhelő összetevőket tartalmazó ételeket.
Magasabb hisztamintartalmú élelmiszerek:
- Alkohol – különösen bor, sör
- Egyes zöldségek – padlizsán, avokádó, spenót…
- Befőttek vagy konzervált ételek
- Érlelt sajtok – cheddar, parmezán…
- Füstölt húsok – szalámi, sonka, kolbász…
- Tenger gyümölcsei – osztriga, garnélarák, rákok…
- Egyes hüvelyesek – különösen szójabab, borsó, vörösbab
- Néhány dióféle – dió, földimogyoró, kesudió…
- Fermentált élelmiszerek – különösen savanyú káposzta, kimchi, kefir…
A szervezetben fokozott hisztaminfelszabadulást okozó élelmiszerek:
- Alkohol
- Citrusfélék – citrom, lime, narancs…
- Kakaó és csokoládé
- Dió és földimogyoró
- Papaya, ananász, szilva, kivi, banán
- Hüvelyesek
- Paradicsom
- Az ecetek többsége
- Adalékanyagok – benzoátok, glutamát, élelmiszer-színezékek…
A DAO-enzimeket blokkoló élelmiszerek:
- Alkohol
- Fekete tea
- Energiaitalok
- Mate tea
Ez a lista nagyon hosszú és messze nem teljes, nem reális, hogy teljesen kiküszöböljük a hisztaminbevitelt az élelmiszerekből. Segíthet azonban az alacsonyabb hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint pl:
- Friss hús
- A citrusféléken kívüli gyümölcsök
- Tojás
- Gluténmentes gabonafélék – quinoa vagy rizs
- Tejhelyettesítők – kókusztej, mandulatej
- Friss zöldségek, az előzőekben említetteken kívül
- Olívaolaj
A DAO-kat tartalmazó étrend-kiegészítők is segíthetik a diétát. Ha hisztamintartalmú ételek előtt szedjük őket, csökkenthetik az intolerancia tüneteit.
Probiotikumok?
Mivel a hisztaminintolerancia gyakran jár együtt olyan emésztőrendszeri betegségekkel, amelyek a bélmikrobiom zavarával járnak (IBD, SIBO, szivárgó bél szindróma…), ha olvasta a blogjainkat, biztosan azonnal a probiotikumokra gondolt, mint kezelési lehetőségre. A válasz? Igen és nem.
Fontos megjegyezni, hogy a probiotikus baktériumok rendkívül különböznek egymástól. Amit egy adott faj egyik törzse tesz, azt egy másik törzs nem biztos, hogy megteszi. Így a különböző probiotikus baktériumok esetében különböző hatásokat írtak le a hisztaminhoz való viszonyukat illetően:
- Egyesek képesek termelni
- Egyesek lebontják
- Egyesek nem hatnak a hisztaminra
Mivel rengeteg baktériumtörzs létezik, gyakran nem ismert, hogy milyen kapcsolatuk van a hisztaminhoz. Az adott faj más törzseivel végzett vizsgálatok alapján azonban elméletileg megjósolhatjuk, hogy melyik lehet jótékony hatású és melyik nem.
A kockázatosabb, tehát potenciálisan nem hasznos és hisztamintermelő törzsek közé sorolhatjuk a joghurt vagy más erjesztett élelmiszerek erjesztésében részt vevő törzseket, amelyek elsősorban a Lactobacillus casei és Lactobacillus bulgaricus törzsek.
Ezzel szemben a hisztamin lebontására való képesség elméletileg lehetséges a Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis vagy Bifidobacterium longum törzseknél. E törzsek közül kettő a Symprove élő probiotikumban is megtalálható.
Összegzés
Ahogyan az egyes baktériumok különböznek egymástól, úgy különbözünk mi, emberek is. Ezért mindenkinek más és más segíthet; egy élelmiszer-összetevő vagy probiotikum valakinek segíthet, valakinek árthat, másra pedig egyáltalán nem hat. A hisztaminintolerancia egyike azoknak a betegségeknek, amelyekkel meg kell tanulni együtt élni, és fokozatosan megismerni, hogy mi segít és mi nem. Ha fokozatosan kipróbál mindent, biztosan rájön, mi a legjobb Ön számára.
Források
Doktori tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte.
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.hu/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.hu/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.hu/author/boris-dudik/
-
Boris Dudíkhttps://www.symprove.hu/author/boris-dudik/