Divertikulitisz: mit is jelent, hogyan nyilvánul meg és hogyan kezelik?

A vastagbél divertikulózisa és a vele összefüggő, különböző formájú divertikuláris betegségek egyre gyakoribbak a világon, de hazánkban is. A divertikulitisz egy vagy több divertikulum gyulladásos folyamata.

A divertikulitisz a vastagbélben nyilvánul meg.

A divertikulumok olyan kis dudorok, amelyek a vastagbél egy meggyengült szakaszán alakulnak ki, általában a szigmabél és a vastagbél leszálló szakaszának területén. Jelenlétüket a bélben szaknyelven divertikulózisnak nevezik. Kezelésükben gasztroenterológus, sebész és jelzett esetben intervenciós radiológus vesz részt, akik a betegség aktuális formájának megfelelően avatkoznak be a beteg kezelésébe.

A divertikulózis kockázata az életkor előrehaladtával nő az alább felsorolt kockázati tényezők hatásának következtében:

 • a 40 évesek között minden tizedik (10%) divertikulózisban szenved
 • a 60 év felettiek közül tízből ötnek (50%) van divertikuluma
 • a 80 év felettiek körében az előfordulás csaknem 100%-os.

A magas BMI (testtömegindex), az alacsony rostbevitel, a kevés fizikai aktivitás, a dohányzás, az alkohol, az opioidok vagy az immunszuppresszánsok használata kockázati tényezőknek számítanak.

Divertikulitisz: mit is jelent, hogyan nyilvánul meg és hogyan kezelik?
Forrás: Canva.com

A divertikulitisz és tünetei

A legtöbb embernek e betegséggel kapcsolatban nincsenek nehézségei. Ha azonban a kidudorodások széklettel telnek meg, fertőzés és gyulladás alakul ki, lázzal kísért hasi fájdalom jelentkezik. Ha a gyulladt kidudorodás átlyukad, a fertőzött béltartalom a hasüregbe kerül, ahol életveszélyes hashártyagyulladást (peritonitisz) okoz. A vérzés szintén súlyos szövődmény.

Hasi fájdalmakkal, székletben jelentkező vérzéssel és a divertikulitisz egyéb tüneteivel orvoshoz kell fordulni. A fájdalmat néha enyhíti a bal alhasi részre helyezett jégpakolás. Soha ne alkalmazzon meleg borogatást, mert az felgyorsítja a fertőzés előrehaladását, és a kidudorodás kitörését okozhatja.

A divertikulitisz kezelése

Az enyhe esetek otthon antibiotikumokkal és a beleket nem terhelő folyékony étrenddel kezelhetők. A nehézségek általában néhány napon belül elmúlnak. Ezt követi a kímélő, maradékanyagmentes diéta (kása), amely során nem fogyasztható nyers gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék, magvas gyümölcsök, kukorica, erős fűszerek, alkohol és koffeintartalmú italok.

Speciális kiegészítő támogatás a divertikulózis kezelése során:

 • Probiotikumok: 4 – 10 milliárd baktérium egy adagban naponta 2-szer (a Symprove kb. 10 milliárd élő baktériumot tartalmaz egy adagban).
 • aloe vera lé: 30 ml naponta 3-szor 30 ml éhgyomorra
 • glutamin: 0,5 g (= 500 mg) naponta kétszer
 • psyllium: 2 teáskanálnyi naponta kétszer
 • őrölt lenmag: 2 teáskanál naponta 2-szer
 • chili (szárított csípős paprika): 1/6 – ¼ teáskanál naponta 2-szer étkezés közben
Divertikulitisz: mit is jelent, hogyan nyilvánul meg és hogyan kezelik?

A Symprove az egyetlen olyan probiotikum, amelyet a divertikulitiszről végzett tanulmányok igazoltak.

Egyéb ajánlások:

 • a rendszeres és megfelelő fizikai aktivitás fenntartása (elősegíti a kiürülést)
 • ne fojtsa vissza az első székletürítési késztetést
 • törekedjen a rendszeres napi székletürítési idő betartására
 • hagyjon elegendő időt a vécézésre
 • lazító légzőgyakorlatok vagy görcsoldók segíthetnek a hasi görcsök enyhítésében

A Symprove klinikai vizsgálat azt feltételezte, hogy a probiotikum csökkenti a hasi fájdalmat a közepesen súlyos vagy súlyos krónikus, nem akut tüneteket okozó divertikuláris betegségben szenvedő felnőtt betegeknél. 143 beteget randomizáltak, akik 3 hónapon keresztül naponta 1 ml/kg/nap probiotikus folyadékot vagy placebót kaptak. A többtörzsű folyékony probiotikum nem javította jelentősen a hasi fájdalom pontszámát, de szignifikánsan javította a krónikus, nem akut tüneteket okozó divertikuláris betegséggel összefüggésbe hozható négy másik tünet, a székrekedés, a hasmenés, a mucorrhea és a hátfájás gyakoriságát.

CHIR_4_2020_final –Stefanik.pdf (solen.sk)

Portál LF MU Brno: Akutní divertikulitida (muni.cz)

Kovacikova
+ posts

Tanulmányait Csehországban a Károly Egyetem Orvosi Karán ápoló szakon és gyógyszerész-asszisztens szakon végezte. Dolgozott gyógyszertárban, egy online gyógyszertárban és klinikai tanulmányok koordinátoraként a SAS Biomedical Centerben. Testben-lélekben egészségügyi dolgozó, szeret másokon segíteni, az ilyen típusú munka feltölti őt. Szereti a természetet, a táncot és a családját.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo