SIBO – amikor a jó baktériumaink túlszaporodnak

A SIBO, small intestinal bacterial overgrowth, magyarul kontaminált vékonybél szindróma, amelyet a vékonybélben lévő baktériumok túlszaporodása okoz. Hogyan kerültek ide? Miért szaporodtak túl?

A SIBO-nál a baktériumok a vastagbélből bekerülnek a vékonybélbe.

Bélrendszerünkben természetes módon rengeteg baktérium él, de ezekből a baktériumokból a vastagbélben lényegesen több van, mint a vékonybélben. A vastagbélben akár százezerszer több baktérium is lehet, mint a vékonybélben, de a baktériumok száma mellett faji összetételükben is különböznek. Megkülönböztethetünk tehát vékonybélre jellemző és vastagbélre jellemző baktériumokat. És miben különböznek a belek?

Az emésztőrendszerünkben a táplálék először a vékonybélen halad át, ahol különböző emésztőnedvek lebontják elemi összetevőire, amelyek aztán felszívódnak, és a vér által eljutnak oda, ahol szükség van rájuk. A vastagbélbe kerülnek azok az ételmaradékok, amelyeket a vékonybél nem tudott megemészteni. Itt jönnek segítségül a baktériumok, amelyek lebontják azt, amit a szervezetünk nem tud önmagától megemészteni. A baktériumok által feldolgozott táplálék egy része itt felszívódik a szervezetünk számára, egy részét pedig a baktériumok megtartják jutalmul. Ez tehát egy nagyon harmonikus kapcsolat, amely mindkét fél számára előnyös. De mi történik, ha a vastagbél baktériumai bejutnak a vékonybélbe?

A kontaminált vékonybél szindróma során túlszaporodnak a vékonybélben lévő baktériumok, vagy a vastagbélre jellemző baktériumok átszaporodnak a vékonybélbe. Ez megzavarja a harmonikus kapcsolatot, és a baktériumok elkezdhetik felemészteni akár az alapvető táplálékösszetevőinket is. Ez megakadályozza a természetes emésztést és a tápanyagok felszívódását a vékonybélben, és problémák alakulnak ki.

SIBO - amikor a jó baktériumaink túlszaporodnak
Forrás: Unsplash.com

Miként nyilvánul meg a SIBO?

A baktériumok a táplálék emésztése során gázokat termelnek, amelyek túlzott mennyiségben puffadást és ezzel járó hasi fájdalmat okozhatnak. A vékonybélben lévő gázok túltengése szivárgást és ezáltal flatulencát, azaz “szeleket” is okozhat. A keletkező gázok egyike, konkrétan a metán, valószínűleg részt vesz a székrekedés kialakulásában.

Egyes élelmiszer-összetevőket a baktériumok olyan vegyületekké alakíthatják át, amelyek irritálják a bélnyálkahártyát. A nyálkahártya erre fokozott vízkiválasztással reagál, ami hasmenéshez vezethet.

Ha a baktériumok nagy mennyiségben vannak jelen a vékonybélben, akkor elkezdhetnek versenyezni velünk a táplálékért. Ez alultápláltsághoz, azaz nem megfelelő táplálékbevitelhez vezet fehérjék, zsírok vagy vitaminok formájában, és ehhez kapcsolódó súlyos problémákhoz, például vérszegénységhez vagy fogyáshoz.

További tünetek lehetnek a hányinger, a fáradtság és az általános gyengeség.

Symprove

Hatékonysága tudományosan igazolt

Mikor alakul ki a SIBO?

A SIBO kialakulása gyakran összefügg a vékonybél mozgásképességének károsodásával. A vékonybél szabályos időközönként továbbítja tartalmát, és vele együtt a baktériumokat a vastagbélbe. Ez a folyamat hajlamos megzavarodni, ha a vékonybél izomzata nem működik megfelelően. Ezt különböző betegségek okozhatják, ilyen például a cukorbetegség, amelynél a bélmozgást befolyásoló idegek károsodhatnak, vagy az olyan neurológiai betegségek, mint a Parkinson-kór, amelyet általános mozgáskorlátozottság jellemez.

A béltartalom mozgását különböző bélrendszeri rendellenességek is akadályozhatják, mint például a divertikulumok, a bél falában lévő kidudorodások, amelyekben a baktériumok megrekedhetnek. Problémák akkor is előfordulhatnak, ha sérül a vékonybél, például Crohn-betegség során vagy műtét után.

SIBO - amikor a jó baktériumaink túlszaporodnak
Forrás: Unsplash.com

A SIBO-hoz kapcsolódó egyéb betegségek közé tartoznak:

  • Irritábilis bél szindróma (IBS),
  • lisztérzékenység,
  • hypochlorhydria, csökkent gyomorsavtermelés,
  • rosacea,
  • szkleroderma,
  • májzsugorodás,
  • nem alkoholos szteatohepatitisz,
  • SIBO

A SIBO diagnózisa

Mivel a SIBO tünetei nagyon nem specifikusak és hasonlítanak más emésztőrendszeri betegségekre, a betegséget gyakran nem diagnosztizálják. Néha az olyan szövődmények, mint az alultápláltság, jelezhetik a SIBO diagnózisát.

SIBO kezelése

A lehetséges kezelésekről és a SIBO-ra alkalmas étrendről a következő cikkben olvashat.

A SIBO-t elsősorban az úgynevezett hidrogén kilégzési teszttel diagnosztizálják. Ez egy nem invazív, fájdalommentes vizsgálat, amely a vékonybélben lévő baktériumok által termelt gáz mennyiségét méri. A vizsgálatot úgy végzik, hogy a páciensnek éhgyomorra cukorból és laktulózból (vagy xilózból) álló oldatot kell innia, amely a baktériumok táplálékául szolgál. Ezután egy légzésvizsgálat segítségével mérik a baktériumok által termelt gáz mennyiségét. Tehát minél több a gáz, annál több baktérium van jelen a vékonybélben.

Boris Dudík
+ posts

Doktori tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo