Szivárgó bél szindróma: Hogyan keletkezik, hogyan kerülhető el és hogyan támogatható a kezelése?

A bélnyálkahártya alkotja testünk azon felületét, amely a legnagyobb mértékben érintkezik a külső környezettel. Ez egy olyan védőréteg, amely átengedi azt, amire a szervezetünknek szüksége van, azaz a táplálékban vagy vízben lévő tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, ugyanakkor megvéd minket attól, hogy a véráramba veszélyes anyagok kerüljenek. Ha ezt a funkcióját nem látja el, és káros anyagok áramlanak a vérünkbe, akkor szivárgó bél szindróma állhat fenn.

Mi a szivárgó bél szindróma?

Egy bizonyos méretű nyílásokból álló hálózatról van szó, amelyben az egészséges belek megfelelő funkciórendszerrel rendelkeznek, és koordinálják e nyílások megfelelő méretét. Ideális körülmények között a táplálékunknak csak a minket tápláló, megfelelően lebontott egységei jutnak át a bélfalon keresztül a vérünkbe. A többi rész, amely nem kerülhet a vérbe, a bélben marad. Ezek lehetnek megemésztetlen táplálék-összetevők vagy toxikus mikroorganizmusok.

Ha a funkciórendszer működése megzavarodik, a hálózatban a méretszabályozás nem működik, és a nyílások méretének megnövelésével olyan anyagok jutnak a vérbe, amelyek károsítják a szervezet egészséges egyensúlyát. Ezt a jelenséget az angol „Leaky Gut syndrome” szerint a szivárgó bél szindrómájának nevezik.

Szivárgó bél szindróma: Hogyan keletkezik, hogyan kerülhető el és hogyan támogatható a kezelése?
Forrás: Canva.com

A szivárgó bél szindróma: előfordulás és tünetek

Serdülőkorban és korai felnőttkorban fordul elő. Statisztikai adatok szerint az európai lakosság közel egytizede szenved ebben a rendellenességben, az USA-ban az emberek 15 százaléka is érintett.

A tünetek attól függően változnak, hogy hasmenéssel járó vagy hasmenés nélküli irritábilis bél szindróma áll-e fenn. Azokban az esetekben, amikor nincs hasmenés, székrekedés zavarhatja a beteget. Mindkét forma esetén gyakori tünetek lehetnek az emésztési zavarok, puffadás és émelygés, gyomorfájdalom, fájdalmas székletürítés, hányinger, hátfájás, fáradtság és rossz közérzet.

A kapcsolatok megszakadása a bélrendszerben és az ezt követő beszivárgás a szervezetbe különböző következményekkel járhat:

 • gyulladások – az ízületekben, a szív- és érrendszerben, a kiválasztórendszerben, az emésztőrendszerben (pl. irritábilis bél szindróma).
 • légúti fertőzések
 • bőrproblémák – ekcéma, pattanások
 • ételintoleranciák és allergiák
 • Crohn-betegség
 • fekélyes vastagbélgyulladás
 • reumás ízületi gyulladás
 • asztma
 • sclerosis multiplex
 • Parkinson-kór
 • cöliákia

A probléma megoldásához (vagy akár megelőzéséhez) először is meg kell érteni, hogy mik a szindróma okai.

Gyakori okok: az étrend rossz összetétele, stressz, gyógyszerfogyasztás (fájdalomcsillapítók, antibiotikumok), krónikus gyulladás jelenléte a szervezetben, rosszul működő mikrobiom.

A szindróma kialakulását elősegítő étrendi tényezők közé tartozik a szénhidrátok feleslege, a fokozott alkoholfogyasztás, a rostok, vitaminok, ásványi anyagok hiánya, a glutén- és, kazeinfelesleg.

Hogyan lehet módosítani az étrendet a szivárgó bél szindróma kezelése vagy megelőzése érdekében?

Először is meg kell szabadulnunk azoktól az élelmiszerektől, amelyekről ismert, hogy szivárgó bél szindrómát okoznak, vagy elősegítik azt. Célszerű étkezési naplót vezetni, amelybe feljegyezzük szervezetünk reakcióit különböző élelmiszerek fogyasztása után. A feljegyzett reakciók alapján úgy alakíthatjuk étrendünket, hogy kizárjuk a problémás ételeket.

Célszerű továbbá a makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok, rostok) arányát is módosítani, és figyelemmel kísérni emésztésünk és szervezetünk reakcióit. A mikrobiom helyreállítása elérhető azzal, ha a friss gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, omega 3 zsírsavakat, erjesztett (savanyított) tejtermékeket, aromás szuperélelmiszereket (fokhagyma, hagyma, mogyoróhagyma), hüvelyeseket, gombákat, tengeri algát, brokkolit és megfelelő probiotikumokat is beiktatunk a mindennapjainkba.

A Symprove probiotikum kiváló étrend-kiegészítő, mert segít a jó baktériumok pótlásában és a bélrendszer egyensúlyának megteremtésében. Általában ajánlott a probiotikumok fogyasztása mind élelmiszer, mind étrend-kiegészítő formájában. A szivárgó bél szindróma kezelésében a káros irritáló anyagok eltávolításával követve a protokollt azt tapasztalhatja, hogy újra „beoltja” a bélrendszerét jótékony baktériumokkal, amelyek sakkban tartják a rossz baktériumokat. A rendelkezésre álló kutatások szerint olyan törzsek alkalmasak, mint a L. rhamnosus, E. faecium, L. acidophilus, L. plantarum, amelyeket a Symprove probiotikum tartalmaz.

Probiotiká Symprove 4

Vegyen be napi adag élő probiotikumot a rutinjába.

Források:

Kovacikova
+ posts

Tanulmányait Csehországban a Károly Egyetem Orvosi Karán ápoló szakon és gyógyszerész-asszisztens szakon végezte. Dolgozott gyógyszertárban, egy online gyógyszertárban és klinikai tanulmányok koordinátoraként a SAS Biomedical Centerben. Testben-lélekben egészségügyi dolgozó, szeret másokon segíteni, az ilyen típusú munka feltölti őt. Szereti a természetet, a táncot és a családját.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo