A szívhez a beleken keresztül vezet az út, avagy hogyan befolyásolhatja az emésztés a szerelem érzését

Biztosan sokan ismerik az alábbi mondást: “A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út”. Régebben nagyanyáink ízletes ételekkel csábították el udvarlóikat, és bár azóta megváltoztak a társadalmi viszonyok és a romantikával kapcsolatos elvárások, szakértői tanulmányok szerint ebben a mondatban van egy kis igazság. Emésztőrendszerünk ugyanis számos hormont termel, amelyek többek között összefüggenek a szeretett által okozott kellemes érzésekkel, hiszen összetett idegrendszeren keresztül kommunikálnak az aggyal. Tehát, ha valaki jól főz Önnek, az emésztése jelezheti a boldogság érzését.

A belek a viselkedésünket is befolyásolják

A szerelem az idegrendszerben lezajló biokémiai folyamat. A kölcsönös vonzalom kellemes érzését, a szimpátiák vonzását az impulzusok, szagok, hormonok és a neurotranszmitterek okozzák, amelyek befolyásolják viselkedésünket.

A bélben rengeteg neuron található, amelyek kétirányúan kommunikálnak az aggyal, ami az agyból a bélbe és fordítva történő kommunikáció alapja. Ez a folyamat nehezebb, több ciklust foglal magába, de a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a bélflóra fontos szerepet játszik a kognitív funkciókban és az alapvető viselkedési mintákban. Manapság már több szakember vizsgálja a bélflóra és az agy közötti kapcsolatot.

Szóval elképzelhetjük úgy is, hogy a testünkben két agyunk van. Az egyik az agyban, a másik pedig a belekben.

Pár držiaci sa pri západe slnka
Forrás: Canva.com

A szerelmes emberben többféle baktérium lakozik

A jól ismert pszichiáter, Jie-Yu Chuang kiadott egy publikációt, amelyben leírja az örömökkel teli romantikus kapcsolat kapcsolatát a bélflóra diverzitásának növekedésével és azoknak egészségügyi előnyeivel. Ezzel szemben a mikroflóra diverzifikációjának csökkenése az elhízással, a szív- és érrendszeri betegségekkel vagy a 2-es típusú cukorbetegséggel függ össze.

A bélmikrobiális anyagcsere és a mentális egészség kölcsönös kapcsolata a mikrobiomkutatás egyik legérdekesebb, de másrészt az egyik legvitatottabb témája.

A szerelem/szeretet belső boldogsággal, békével, beteljesüléssel és sok más kellemes megnyilvánulással társul. Másrészt annak hiánya vagy elvesztése szomorúsággal, szorongással, szenvedéssel és depresszióra emlékeztető állapotokkal társul.

Ezen állapotok közül sok a szervezetünkben lévő vegyületek mennyiségének változásával függ össze, mint például az oxitocin, ösztrogén, tesztoszteron, dopamin, noradrenalin, szerotonin és hasonlók.

Az emésztés befolyásolhatja azt, hogy kit kedvelünk

Számos tanulmány kifejezetten a probiotikumok depressziós hangulatra gyakorolt hatására összpontosított, és bár még mindig sok a felfedeznivaló, több eddigi metaanalízis támogatja a probiotikumok hangulatjavító alkalmazását.

Kutatásokból tudjuk, hogy a bélbaktériumok fontos szerepet játszanak az élelmiszerek emésztésében, az immunrendszer aktiválásában és a gasztro-endokrin jelátviteli útvonalak szabályozásában. Ezenkívül specifikus metabolikus vegyületek kommunikálnak a központi idegrendszerrel, mint például a glutamát, γ-aminovajsav, dopamin, noradrenalin, szerotonin, hisztamin stb.

A bolygóideg rostjai a bél mikroflórájának jeleit továbbítják az agyba. Ezekre az ingerekre válaszul az agy a bolygóideg ellentétes rostjain keresztül jeleket küld vissza a bélsejtekbe, és így más folyamatok mennek végbe a szervezetben. A bélbaktériumok egyedülálló képességgel rendelkeznek a neurotranszmitterek szintézisének és lebomlásának módosítására.

Helen Fisher kutató tanulmányaiból például tudjuk, hogy a dopamin, a noradrenalin és a szerotonin nagy szerepet játszik a vonzalomban.

A kellemesnek vélt tevékenységek során felszabadul szervezetünkben a dopamin, legyen szó sportról, sikerről vagy egy jó vacsoráról, ami megerősítheti a cikk elején említett közmondást.

Dve ženy štrngajúce si so Symprove

Egészséges emésztés = jobb hangulat. Próbálja ki a Symprove-ot

A bél-agy tengely

Egy másik tanulmány – “A flamand bélflóráról” – azt vizsgálta, hogy a mikrobiom, hogyan kapcsolódik össze a depressziós emberek életminőségével. A tanulmány kimutatta, hogy a butirátot termelő bélbaktériumok, konkrétan a Faecalibacterium és a Coprococcus következetesen magasabb életminőséget eredményeztek. Ezenkívül a széklet metagenomjainak bél- és agymoduljainak elemzése megállapította, hogy 3,4-dihidroxi-fenil-ecetsav a dopamin metabolit mikrobiális szintézise pozitívan korrelál a mentális életminőséggel, és rámutatott a γ-aminovajsav mikrobiális termelésének lehetséges szerepére a depresszió során.

Ezek az eredmények bizonyítják a mikrobiom és a mentális egészség közötti kapcsolatot, és számos további vizsgálatot érdemlő kérdésre is rámutatnak.

Sok más tanulmányhoz, folyamatban lévő kutatáshoz vagy a jövőben megjelenő eredményekhez hasonlóan elmondhatjuk, hogy nagyanyáinknak részben igazuk volt, amikor azt mondták, hogy a férfi szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út. Az agy és az emésztés közötti kapcsolódás az egész emésztőrendszeren áthalad, a második agyunk, amely szintén felelős a szerelem során érzett érzésekért, a belekben található. Hiszen az ép lélek és az ép test kéz a kézben járnak, és ez növeli a szerelem megtalálásának vagy kivirágzásának lehetőségét.

Források:

Autorka blogov, študentka všeobecného lekárstva Nela Macková
Nela Macková
+ posts

A Comenius Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanul. Önkéntes, az Axon-med oktatóprogram számára írt cikkeket az orvosi karok hallgatóival és külföldi hallgatókkal együttműködve, valamint az egészségügy és a sport területén dolgozott. Orvosi gyakorlatát különböző intézményekben végezte, a szakmai gyakorlat és a tanulmányok egy részét külföldön végezte. Több éve az immunológiai és gasztroenterológiai ambulancia betege is, így igyekszik minél egyszerűbben, mindenki számára érthetően átadni a szakmai információkat, valamint megmutatni, hogy még a tabutémák is a mindennapok részei.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo