Szezonális allergia: 8 tipp a tünetek enyhítésére

A szezonális allergia sokunk rémálma. Az allergiás rhinitis a nátha egyik leggyakoribb oka a fejlett országokban, és súlyos egészségügyi problémákat jelenthet. Tünetein nem csak gyógyszerekkel, hanem más, szabadon beszerezhető módszerekkel is enyhíthetünk.

Az allergiás rhinitis, más szóval szénanátha az orrnyálkahártya gyulladása, amelynek saját kiváltó oka van. Ebben az esetben ez egy allergén, amely a környezetünkben, a levegőben található.

A szezonális allergia leginkább tavasszal nyilvánul meg

Tavasszal, amikor kisüt a nap, és minden fa vagy növény virágzik, kedvet kapunk a természetben, parkokban, kertekben sétálni. A szénanáthában szenvedők számára, amelynek leggyakoribb kiváltója (nem csak tavasszal) a pollen, így a virágzó réten való piknik vagy séta a parkban teljesen elképzelhetetlen.

A szezonális allergia tipikus tünetekkel nyilvánul meg:

 • Tüsszögés
 • Orrfolyás
 • Orrdugulás
 • Szaglás megváltozása
 • Orrviszketés
 • Szemkönnyezés
 • Szemhéj duzzanat
 • Fülviszketés
 • Száraz köhögés
 • Fejfájás
 • Fáradtság
 • Alvászavar
Szezonális allergia: 8 tipp a tünetek enyhítésére
Forrás: Canva.com

Szezonális allergia és kezelési lehetőségek

Napjainkban több módszert is ismerünk, pl. gyógyszeres és gyógyszerek nélküli kezelést vagy allergén immunterápiát.

Kezelőorvosa mindig kiválasztja az Ön számára legmegfelelőbb kezelést.

Mi ebben a cikkben a gyógyszerek nélküli kezelési lehetőségekre fogunk összpontosítani, olyan módszerekre, óvintézkedésekre, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni a tüneteket. Természetesen egyik sem értelmezhető a gyógyszeres kezelés helyettesítőjeként.

1. Környezetváltozás

Sok eljárás elsősorban az allergénnel való érintkezés megszüntetését javasolja. Ha tudjuk, hogy a tüneteinket egy adott allergénnel (például penésszel, élelmiszerrel vagy háziállattal) való érintkezés váltja ki vagy súlyosbítja, a kiváltó anyaggal való érintkezés korlátozása enyhítheti a tüneteket.

2. Zuhanyzás

Lehet, hogy viccesen hangzik, de a zuhanyozás és a tiszta ruhába öltözés segíthet eltávolítani az allergéneket (legyen az pollen vagy egy állatszőr a házikedvenccel való játék után). Ne felejtse el a hajmosást sem!

3. Szellőztetés

A szellőztetés hálóval, lehetőleg pollenszűrővel felszerelt ablakokon keresztül javasolt.

4. Napszemüveg viselése

Annak érdekében, hogy a szabadban az allergiások megakadályozzák a pollen tömeges szembejutását, napszemüveg viselése javasolt.

5. Orröblítés

Orrzuhanynak vagy orrmosásnak is nevezhetjük. Sós vízzel és kifejezetten erre készült orröblítővel végezzük. Az orrüreg nyálkahártyájának irritációja és a szükségtelen szövődmények elkerülése érdekében a legjobb a gyógyszertárban kapható sós víz használata. Fontos, hogy tiszta legyen az orröblítő, ne legyen irritáló a sóoldat és legyen egy pár nyugodt perce a fürdőszobában. Bár az első próbálkozások kellemetlenek lehetnek, ne adja fel!

6. Probiotikumok

Bár a probiotikumok a szénanátha okozta problémákra jelenleg korlátozott adatok miatt nincsenek jóváhagyva alternatív gyógymódként, kiváló kiegészítőként szolgálhatnak az szénanátha patogenezisében kulcsszerepet játszó immunrendszer támogatására.

Támogassa immunrendszerét az egyetlen élő probiotikummal

7. A dohányfüstös környezet kerülése

A cigaretta egészségre gyakorolt ​​negatív hatása széles körben ismert, és nincs ez másként a szénanátha tünetei esetében sem. Ezt több szénanáthában szenvedő beteg is megtudná erősíteni.

8. Életmódváltás

Az egészséges életmód, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő mennyiségű víz és a testmozgás általában pozitív hatással vannak általános egészségi állapotunkra.

Érdekes megemlíteni azt is, hogy a szoptatás vagy a szilárd táplálék bevezetésének késleltetése gyermekkorban pozitívan hathat a szénanátha elkerülésére, de ennek hatékonysága még nincs bebizonyítva, kutatás alatt van.

Az szénanátha sok ember életminőségét jelentősen befolyásolja, és komoly kockázatot jelent az asztma kialakulására. A betegeknek orrdugulással, orrfolyással, szem- és fülproblémákkal, de tartós fejfájással, fáradtsággal vagy mozgáskorlátozottság okozta frusztrációval is meg kell küzdeniük. szénanátha a fejlett országok lakosságának 25-40 százalékát érinti, ezért ne essen kétségbe, nincs egyedül! Támogassa immunrendszerét, és próbálja ki a tippjeinket hozzáadni a szénanátha elleni küzdelméhez.

Források:

Autorka blogov, študentka všeobecného lekárstva Nela Macková
Nela Macková
+ posts

A Comenius Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanul. Önkéntes, az Axon-med oktatóprogram számára írt cikkeket az orvosi karok hallgatóival és külföldi hallgatókkal együttműködve, valamint az egészségügy és a sport területén dolgozott. Orvosi gyakorlatát különböző intézményekben végezte, a szakmai gyakorlat és a tanulmányok egy részét külföldön végezte. Több éve az immunológiai és gasztroenterológiai ambulancia betege is, így igyekszik minél egyszerűbben, mindenki számára érthetően átadni a szakmai információkat, valamint megmutatni, hogy még a tabutémák is a mindennapok részei.

Az egyetlen élő probiotikum

Őrizze meg a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát még ma!

Az egyedülálló technológiának és a hosszú távú fejlesztésnek köszönhetően a Symproveprobiotikum az egyetlen igazán élő probiotikum, amely vízbázisának köszönhetően eljut a belekbe, ahol jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre és a szervezet általános egészségére. A tabletta formában lévő probiotikumokkal ellentétben nem marad a gyomorban, ahol az agresszív gyomornedvek lebontják és gyengítik, hanem közvetlenül ott halad át az emésztőrendszeren, ahol szükség van rá. 

logo